zaterdag, 7. mei 2011 - 10:23

Jongeren bezoeken steeds vaker een psycholoog

Amsterdam

Uit de nieuwste cijfers van de Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen (LVE) blijkt dat jongeren steeds vaker een eerstelijnspsycholoog bezoeken.
Dit schrijft de Telegraaf zaterdag op basis van cijfers van de LVE.

De jongeren kampen met angsten, depressies en gedragsproblemen.

Van de honderdduizend mensen die in 2010 gebruikmaakten van een eerstelijnspsycholoog, was dertien procent jonger dan 21 jaar. Vooral het percentage dat met leerproblemen kampt, is toegenomen.
Een eerstelijnspsycholoog is een specialist in de eerstelijns gezondheidszorg die diagnose en behandeling doet van veel voorkomende psychische klachten bij mensen.

Sociaal psycholoog dr. Hans van de Sande, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, zegt in de Telegraaf dat het toegenomen bezoek aan psychologen door jongeren komt door het feit dat de 'missie van ouders en opvoeders is veranderd'. "Was het vroeger zo dat met name moeders het belangrijk vonden dat hun kind een goede baan en voldoende geld had, nu willen ze dat hun kind gelukkig is."

Het streven naar geluk moet geen hoofddoel zijn, vindt Van de Sande. "Het kan juist voor veel ellende zorgen." Wel vindt hij het een goede zaak dat de jeugd sneller naar de psycholoog gaat. "Hoe ouder je wordt, hoe lastiger het is om te veranderen."
Provincie:
Tag(s):