woensdag, 25. mei 2011 - 21:29

Jongeren willen een bus die vaker rijdt

De ideale bus van jongeren rijdt vaker, heeft wifi aan boord en geeft op tijd reisinformatie. Dat zijn de uitkomsten van de campagne Mijn ideale bus van de provincie Fryslân.

123 jongeren gaven hun ideeën in een campagne voor beter openbaar vervoer. Het doel is om het Friese openbaar vervoer beter te laten aansluiten op de wensen van jongeren.

Gedeputeerde Johannes Kramer: ‘Ik wil alle jongeren bedanken die hebben meegedacht over beter openbaar vervoer. Als beloning plaatsen we de namen van alle deelnemers op een bus. Dat doen we in september op lijn 12, de bus die naar Stenden en NHL Hogeschool rijdt." Kramer maakte ook de winnaar van de hoofdprijs bekend. Marloes Brust uit Drachten wint een geheel verzorgde busreis in een Amerikaanse schoolbus naar Beachrockers. Ook krijgt ze tien kaartjes voor het Friese dancefestival dat op 9 juli plaatsvindt in Sint Nicolaasga.

Nieuwe concessie
De provincie probeert de top 3 van Mijn ideale bus mee te nemen in de nieuwe concessie die op 9 december 2012 van start gaat. Het aanbestedingstraject daarvan is net van start gegaan met het opstellen van de nota van uitgangspunten. In de nieuwe concessie zijn de regio's Noord- en Zuidwest-Fryslân, de stad Leeuwarden, Schiermonnikoog en de Qliner 315 samengevoegd.

Pilot wifi
Veel jongeren geven aan wifi in de bus te willen. De provincie pakt dit signaal op en start dit jaar met een pilot. Dertien Connexxion-bussen worden voorzien van wifi. Zo kan getest worden of het in de praktijk werkt en of het technisch mogelijk is. Aan de hand van de resultaten besluit de provincie of ze wifi in de bus opneemt als bestekseis in de nieuwe concessie. De provincie en Connexxion zijn nog in overleg over de periode en de trajecten waarop de bussen rijden.
Provincie:
Tag(s):