donderdag, 30. juni 2011 - 20:17

Juni 2011 nat en aan de warme kant

De Bilt

Juni was dit jaar door een lange periode van somber, wisselvallig weer met vrijwel elke dag regen een natte maand. Zeer warme lucht beëindigde het regenachtige weer op 26 juni en bezorgde juni nog twee tropische dagen. Deze hitte werd weer snel verdreven door zware onweersbuien.

De eerste junidagen waren een voortzetting van het zonnige, warme lenteweer. Van 1 tot en met 4 juni scheen de zon vrijwel onbeperkt. Vanaf 5 juni werd het weer wisselvallig met elke dag regen en een aantal vrij sombere dagen. Op 5 en 6 juni kwamen plaatselijk ook zware buien voor waarbij meer dan 50 mm viel en lokaal wateroverlast ontstond.

Vanaf 26 juni maakte zeer warme lucht uit het zuiden een einde aan het sombere, wisselvallige weer en steeg de temperatuur in Nederland snel. Hierdoor werden 27 en 28 juni twee tropische dagen met maximumtemperaturen boven de 30 graden. Normaal telt juni gemiddeld één tropische dag. De landelijk hoogste temperatuur werd afgelopen junimaand gemeten in Hupsel en Eindhoven: 34,5 graden. Uitzonderlijk en extreem hoog voor juni was de temperatuur in de nacht van 27 op 28 juni waarbij de temperatuur op veel plaatsen niet onder de 20 graden kwam.

De hitte werd al snel verdreven door zware onweersbuien op 28 juni. De actieve onweersbuien die in drie fases van het zuidwesten naar het noordoosten over het land trokken, gingen gepaard met bliksem, neerslag, zware windstoten en hagel. De meeste neerslaghoeveelheid werd deze dag gemeten in het Gelderse Herwijnen waar 100 mm viel, waarvan 79 mm in een uur. Een dergelijke hoeveelheid wordt minder dan eens per honderd jaar overschreden. In Vught zorgde een downburst voor enorme schade. Bij Kaatsheuvel werd een windhoos waargenomen. In totaal registreerde het KNMI 75.000 bliksemontladingen.
Provincie:
Tag(s):