vrijdag, 27. mei 2011 - 17:47

Kabinet bezuinigt op eigen huisvesting van ministeries

Den Haag

De Rijksoverheid bezuinigt de komende jaren 90 miljoen euro per jaar op de gebouwen van ministeries in Den Haag. 'Verschillende ministeries gaan samen onder één dak, de huidige gebouwen van drie ministeries worden verkocht en bijna alle huurpanden worden opgezegd', meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vrijdag.

Op deze manier wordt leegstand op de ministeries voorkomen nu het aantal rijksambtenaren de komende jaren omlaag gaat. Verder worden de werkplekken voor de ambtenaren kleiner en efficiënter benut. In totaal verdwijnt 40 procent van de kantoorruimte van het Rijk in Den Haag.

Dat staat in een geactualiseerd plan voor de huisvesting van ministeries, waarmee de ministerraad vrijdag heeft ingestemd op voorstel van minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Plan
● Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) komt vanaf 2016 samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) in het voormalige VROM-gebouw aan de Rijnstraat. Dit pand moet eerst worden gerenoveerd.
● Het pand van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan het Parnassusplein gaat na een verbouwing ook onderdak bieden aan Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).
● Voor de ministeries van Binnenlandse en Koninkrijksrelaties (BZK) en van Veiligheid en Justitie (VenJ) wordt al een nieuw pand gebouwd in het Wijnhavenkwartier. De huidige torens van BZK en VenJ zijn verkocht aan de gemeente Den Haag (overdracht januari 2013). De gebouwen kunnen plaats maken voor toekomstige ontwikkeling van het gebied.
● Het huidige pand van BuZa aan de Bezuidenhoutseweg wordt verkocht. Het hoeft door de geplande verhuizing niet meer te worden gerenoveerd. Dit scheelt 100 miljoen euro. Het gebouw van I&M aan de Plesmanweg wordt verkocht. Ook het huidige SZW-pand aan de Anna van Hannoverstraat wordt afgestoten.

De huisvestingsplannen voor de ministeries passen in de bezuinigingsdoelstellingen van de Rijksoverheid uit het regeerakkoord, die uiteindelijk 1,8 miljard euro per jaar moeten opleveren.
Provincie:
Tag(s):