dinsdag, 20. september 2011 - 17:08 Update: 08-07-2014 0:56

Kabinet houdt ernstig rekening met een 'opstekende storm'

Den Haag

Het kabinet houdt ernstig rekening met een 'opstekende storm'. "Terwijl ik hier de Miljoenennota 2012 aanbied, trekt om ons heen de financiële en economisch tegenwind steeds meer aan", zei minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) dinsdag in de Tweede Kamer bij de overhandiging van de begrotingsstukken.

''Er dreigt wat, al weten we niet precies hoeveel er komt, en wanneer. In elke bedreigende situatie geldt: Je kunt pas achteraf echt zeggen hoe groot het was. Achteraf weet je pas hoe zwaar de storm was. En achteraf zie je pas wat de gevolgen voor je huis waren.

Maar het is duidelijk dat de dreiging groot is, dat er heel wat aan de hand is in de wereldeconomie en in de eurozone. En het is ook duidelijk dat we ons schrap moeten zetten, om overeind te blijven. Want ook al kunnen we de kracht van de storm nu nog niet bepalen, we kunnen ons er wel zo goed mogelijk op voorbereiden.

Dat is de achtergrond waartegen deze Miljoenennota is opgesteld,'' zei De Jager. Het is daarom van belang dat het kabinet stevige maatregelen treft om de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen. Zeker nu de buffers na de financiële crisis van 2008 al flink geslonken.

Daarbij zet de vergrijzing de publieke uitgaven in de toekomst extra onder druk. Vooral de zorgkosten nemen in de toekomst nog flink toe.
De actuele problemen in de eurozone vragen volgens het Kabinet om een tijdige en tegelijkertijd structurele aanpak. Er staat voor Nederland veel op het spel. ''Ons land verdient z'n geld voor het grootste deel over de grens. Wij hebben veel zakelijk belang bij de Europese interne markt, de euro en een stabiel eurogebied. Dat is een krachtig argument om mee te doen aan de maatregelen voor financiële stabiliteit in de eurozone.
Nederland werkt daar dus aan mee om erger te voorkomen. Maar de voorwaarde daarbij is dat we voor de langere termijn voorkomen dat één zwakke broeder andere landen meetrekt in z'n val.

Dit kabinet kiest voor een vaste koers in onzekere tijden. Daarom is het pakket van 18 miljard euro aan besparingen onverminderd noodzakelijk,'' aldus de Jager
Categorie:
Tag(s):