woensdag, 7. september 2011 - 22:43

Kabinet steunt SP: Onderzoek naar sekten in Nederland

Den Haag

Minister Opstelten van Veiligheid gaat onderzoeken welke sekten in Nederland actief zijn en of zij zich houden aan de wet. Dat bleek tijdens een debat dat op initiatief van SP-Kamerlid Ronald van Raak werd gehouden over de sekte Miracle of Love.

Ook wordt de wet aangepast, zodat sekten die hun leden onder grote psychologische druk zetten beter kunnen worden aangepakt. Bovendien komt er een meldpunt waar slachtoffers, vrienden en familie misbruik kunnen melden.

Van Raak: ‘Het SBS6-programma Undercover in Nederland liet begin dit jaar op aangrijpende wijze zien hoe Miracle of Love kwetsbare mensen misbruikt. Leden worden onder grote psychologische druk gezet en geïsoleerd van familie en vrienden. Mensen mogen niet slapen en moeten naakt ronddansen. Het doel van deze sekte is geld. Tot nu toe kunnen politie en justitie onvoldoende optreden tegen dit soort sekten. Slachtoffers en familie, die hun geliefden verliezen, weten niet waar ze met hun verhaal naar toe moeten. Ik ben blij dat de Kamer niet accepteert dat in Nederland mensen het slachtoffer worden van deze geldwolven.’

Het onderzoek naar sekten zal worden uitgevoerd door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) onderzoekscentrum WODC van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Bij Meld Misdaad Anoniem zal een speciaal meldpunt worden ingericht voor misbruik door sekten.
Provincie:
Tag(s):