maandag, 30. mei 2011 - 8:22

Kabinet wil fors bezuinigen op persoonsgebonden budget

Den Haag

Van de 130.000 zieken en gehandicapten die nu een zorgtoeslag ontvangen zou straks nog maar tien procent over mogen blijven, die op deze toeslag aanspraak kan maken. Het kabinet wil fors gaan bezuinigen op het persoonsgebonden budget, waarmee zieken, ouderen en gehandicapten zelf hulp kunnen inhuren. Dit schrijft de Telegraaf maandag op basis van Haagse bronnen.

Het plan houdt in dat zo'n 120.000 mensen die nu nog 12.000 euro per jaar krijgen straks zijn aangewezen op reguliere zorg, bijvoorbeeld via een ggz-instelling of thuiszorgorganisatie. Hulpbehoevenden belanden vaak op de wachtlijst en hebben niets meer te vertellen over de wijze van zorgverlening.

Zo’n 13.000 mensen met een ’langdurige verblijfsindicatie’, die direct toezicht of een therapeutische leefomgeving nodig hebben, zouden in de toekomst nog wel recht houden op hun persoonsgebonden budget. Deze zieken of gehandicapten met een extreme zorgvraag zouden zelfs vijf procent extra tegemoet kunnen zien, zo schrijft de krant.

De maatregel wordt waarschijnlijk woensdag in de ministerraad besproken en moet ervoor zorgen dat de langdurige zorg betaalbaar blijft.

Het persoonsgebonden budget kost dit jaar alleen al 2,7 miljard euro. In 2003 maakten nog vijftigduizend mensen gebruik van het budget, nu zijn dat er ongeveer 130 duizend. De ingreep zou een miljard moeten opleveren.
Provincie:
Tag(s):