woensdag, 2. februari 2011 - 17:24

Kalveren illegaal verzameld door veehandelaren

Noord-Brabant

Controleurs van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) hebben dinsdag proces-verbaal opgemaakt tegen 3 veehandelaren uit Limburg en Brabant voor het illegaal voorverzamelen van 53 kalveren. Dit heeft de nVWA woensdag bekendgemaakt.

Volgens de Regeling Preventie mogen kalveren niet op illegale plaatsen worden verzameld om te voorkomen dat er besmettelijke dierziekten Nederland worden ingesleept of verspreid.

De kalveren werden vanuit Zuid- en Midden-Limburg en Oost-Brabant in kleine vervoermiddelen naar een loods gebracht in Midden-Limburg. Daar werden de kalveren vervolgens op een groter vervoermiddel overgeladen en vervoerd naar een legaal verzamelcentrum in het westen van het land.

Een deel van de kalveren was langer dan 8 uur onderweg, wat in strijd is met de Transportverordening. Ook was de loods niet geschikt voor de opvang van dieren.

Besmettelijke dierziekten
Het illegaal bijeenbrengen van eenhoevige dieren bemoeilijkt het traceren bij dierziekten en draagt niet bij aan het dierenwelzijn. Het is in strijd met de regels gesteld in de Regeling Preventie. De kalveren mogen alleen op erkende verzamelplaatsen worden verzameld voor ze naar hun eindbestemming gaan.

Om het administratief te kunnen verantwoorden gebruikte een handelaar bovendien een valse reinigings- en ontsmettingsstempel. De administratie van de betrokkenen is in beslag genomen. Een strafrechtelijk onderzoek is ingesteld.
Provincie:
Tag(s):