woensdag, 26. januari 2011 - 23:00

Kamervragen over onterechte ontheffing stropersmethoden

Lelystad

Marianne Thieme heeft de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de ministers van Binnenlandse Zaken en van Veiligheid en Justitie om opheldering gevraagd over de ontheffing die de provincie Flevoland had verleend voor het gebruik van kunstlicht en knaldempers bij het afschieten van vossen en konijnen.

Het gebruik van lichtbakken, knaldempers, restlichtversterkers en audiovisuele registratieapparatuur zijn verboden jachtmiddelen. Desondanks verleende de provincie Flevoland een ontheffing, met als argument dat het doden van vossen en konijnen noodzakelijk zou zijn in het belang van de openbare veiligheid.

Ten onrechte, oordeelde de rechtbank Zwolle-Lelystad in een zaak die de Stichting Faunabescherming hierover had aangespannen tegen de provincie. De rechtbank sloot zich hiermee aan bij een eerdere uitspraak van de rechtbank Leeuwarden. Het gebruik van dergelijke jachtmiddelen is wettelijk verboden en op deze Benelux-overeenkomst mogen geen uitzonderingen worden gemaakt, aldus de rechtbank. De ontheffing is per direct geschorst.

De Partij voor de Dieren heeft bij de staatssecretaris en ministers aangedrongen op verscherpt toezicht en strengere naleving van het verbod, ook in andere provincies zoals Gelderland, die stelselmatig afwijkt van het Benelux-verdrag en stropersmethoden in vergunningen opneemt.
Provincie:
Tag(s):