donderdag, 6. oktober 2011 - 10:10

Kantine voetbalvereniging Young Boys dicht na illegale gokpraktijken

Haarlem

De politie heeft in een omvangrijk onderzoek naar witwassen, hennephandel en illegaal gokken in totaal 18 verdachten aangehouden.

13 van de verdachten werden aangehouden in het gebouw van voetbalvereniging Young Boys, de overige 5 verdachten zijn aangehouden op diverse locaties in Haarlem. Het onderzoek is verricht onder leiding van het Openbaar Ministerie en in nauwe samenwerking met de gemeente Haarlem en de Belastingdienst.

Voetbalvereniging
In het gebouw van voetbalvereniging Young Boys, gelegen aan het Tennispad in Haarlem, heeft de politie om 02.30 uur bij een georganiseerde pokeravond 13 verdachten aangehouden. Het gaat om 2 vrouwen en 11 mannen. Het pokeren vond daar wekelijks plaats. Uit onderzoek van de politie blijkt dat bij het pokeren aanzienlijke bedragen werden ingezet.

De organisatie van de pokeravonden was mede in handen van een 50-jarige man uit Haarlem. Hij was aanwezig bij de pokeravond en is aangehouden op verdenking van illegaal gokken, witwassen en hennephandel. De man had geen vergunning om dergelijke activiteiten te mogen organiseren. De meeste verdachten zijn ook betrokken bij het reilen en zeilen van de club.

Assistentie Belastingdienst
De andere verdachten zijn door de politie aangehouden in verband met illegaal pokeren, en overgebracht naar het bureau. Zij zijn afkomstig uit Haarlem, Amsterdam, Bennebroek en Zaandam en variëren in leeftijd tussen de 21 en 57 jaar. Eén van de aangehouden verdachten is een bestuurslid van voetbalvereniging Young Boys. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij illegaal gokken én bij witwassen. Twee anderen zijn voormalige bestuursleden van Young Boys, zij zijn tevens aangehouden voor witwassen. De politie heeft een aanzienlijk geldbedrag in beslag genomen. Specialisten van de Belastingdienst hebben de politie geassisteerd bij het onderzoek naar illegaal gokken.

Sluiting voetbalkantine en bestuurskamer
Op last van burgemeester Schneiders van de gemeente Haarlem zijn de kantine en de bestuurskamer van voetbalvereniging Young Boys met onmiddellijke ingang gesloten. Dit is gebeurd in het belang van de openbare orde, die als gevolg van de overtreding van de wet op de kansspelen ernstig is verstoord. Burgemeester Schneiders: “(…) Ik vind het buitengewoon ernstig dat het sociale karakter van zowel de voetbalkantine als de bestuurskamer is misbruikt door het organiseren van illegale pokeravonden.” De sluiting van de kantine is aangekondigd met posters, die zijn bevestigd aan het pand van de voetbalvereniging. De kleedkamers van de voetbalvereniging blijven wel toegankelijk voor de (jeugd)spelers van Young Boys.

Witwassen en hennephandel
In hetzelfde onderzoek is ook onderzoek gedaan naar witwasssen en hennephandel. Daarbij zijn 5 verdachten aangehouden. Het gaat om twee vrouwen uit Haarlem, respectievelijk 44 en 51 jaar oud. Daarnaast zijn door de politie drie mannen uit Haarlem aangehouden: 30, 48 en 52 jaar oud. Alle verdachten zijn tussen 06.00 en 06.30 uur aangehouden op verdenking van witwassen en hennephandel. Bij de aanhoudingen heeft de politie onder andere tientallen kilo’s hennep, 3 auto’s, 1 motor en een aanzienlijk geldbedrag in beslag genomen.

De eerder genoemde 50-jarige organisator van de pokeravonden is ook aangehouden op verdenking van witwassen en hennephandel. Ook 4 bij de pokeravond aangehouden verdachten worden ervan verdacht betrokken te zijn bij hennephandel en witwassen. Onder hen bevindt zich ook het bestuurslid van Young Boys.
Provincie:
Tag(s):