maandag, 18. april 2011 - 19:57

Keermuur Harlingen open voor wandelaars

Harlingen

De keermuur langs de Havenweg in Harlingen is vanaf woensdag 20 april 2011 open voor wandelaars. Wetterskip Fryslân plaatst maandag en eventueel dinsdag op een deel van de nieuwe waterkering dranghekken, zodat het dan veilig is om over het hoge wandelpad te lopen. Het was de bedoeling dat de keermuur eerder toegankelijk zou zijn voor het publiek, maar door problemen bij de leverancier van brugleuningen is er veel vertraging ontstaan.

Wetterskip Fryslân komt nu met een noodmaatregel, zodat Harlingers voor de paasdagen toch kunnen genieten van het unieke wandelpad met een schitterend uitzicht over de Waddenzee en de havenstad. Op de kop van de keermuur staat straks over een lengte van ruim honderd meter een noodleuning van dranghekken die stevig aan elkaar gekoppeld zijn. Dinsdag 12 april werd bekend dat de leverancier van de leuningen failliet is verklaard. Hierdoor is het onzeker wanneer de resterende roestvast stalen leuningen geplaatst worden.

In verband met de veiligheid heeft Wetterskip Fryslân de keermuur sinds de bouw ervan afgesloten voor wandelaars. Omdat het een populair ommetje is voor Harlingers en er al maanden vertraging is opgelopen, heeft het waterschap nu besloten tot de tijdelijke maatregel met dranghekken. De twee loopbruggen op de muur gaan nog niet open, omdat ook hier de leuningen ontbreken.

Op het pad van de Zuiderpier is van 13 tot en met 15 april de definitieve asfaltverharding aangebracht. Nu is de volledige wandelroute vanaf de Waddenpromenade, via de wandelboulevard op keermuur tot het puntje van de Zuiderpier toegankelijk voor het publiek.

Wetterskip Fryslân heeft sinds 2008 hard gewerkt aan de verbetering en verhoging van de waterkering in Harlingen. Het gedeelte vanaf de keersluis tot de spoorwegovergang, de Westerzeedijk, de Zuiderpier en de Noorderpier zijn aangepakt. Eind 2010 was het werk op enkele afwerkpunten klaar en sindsdien is Harlingen weer veilig voor de toekomst.
Provincie:
Tag(s):