zaterdag, 10. december 2011 - 13:47

Kelders lopen onder water door hoog waterpeil

Rotterdam

Een volgelopen riool door hoogwater was vrijdag de oorzaak van ondergelopen kelders van woningen en bedrijven in de omgeving van de Scheepstimmermanslaan.

Aan het einde van de middag kwamen de hulpdiensten bijeen omdat tientallen kelders van woningen en bedrijven waren ondergelopen.

In eerste instantie was de oorzaak onbekend. Na onderzoek bleek hoogwater de boosdoener. Het waterpeil steeg vrijdagmiddag hoger dan in eerste instantie berekend was. Hierdoor liepen de riolen vol en kwam water in de kelders terecht.

Bewoners en ondernemers aan de Scheepstimmermanslaan, het Westplein en delen van de Emmalaan, Parklaan, Westzeedijk en Houtlaan werden getroffen.Omdat het opgepompte water niet door het riool zelf kon worden afgevoerd, moesten de hulpdiensten andere maatregelen treffen. Om het water zo snel mogelijk af te voeren werd de druk in het riool verminderd, waardoor het water naar andere delen van het riool in Rotterdam kon lopen.

Tijdelijk werden de rioolschuiven naar de Maas opengezet (dit kon omdat het waterpeil gezakt was) en er waren vacuümtanks van de Roteb geregeld om het opgepompte water uit de kelders op te vangen.

Door de waterlekkage was het gebied tijdelijk afgesloten voor verkeer. Vrijdagavond, rond de klok van acht uur, werd alles vrijgegeven. Ook het tramverkeer kon worden hervat. De werkzaamheden om het water weg te pompen zijn bijna afgerond.
Provincie:
Tag(s):