woensdag, 12. oktober 2011 - 10:06

Kennemer Gasthuis sluit ruimte op IC vanwege bacterie

Haarlem

Het Kennemer Gasthuis sluit sinds dit weekeinde uit voorzorg een ruimte op de Intensive Care (IC) met 4 bedden.

Dit omdat bij zes patiënten die in deze ruimte zijn verpleegd een besmetting is vastgesteld met een ESBL-resistente Klebsiella-bacterie.

Half juli is de bacterie voor de eerste keer bij twee patiënten geconstateerd. Ondanks extra hygiënemaatregelen zijn er in september opnieuw besmettingen ontstaan. Van 3 patiënten is inmiddels bekend dat het om dezelfde Klebsiella-stam gaat. Er is melding gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De patiënten, die besmet zijn met de resistente Klebsiella worden met isolatiemaatregelen verpleegd. Het ziekenhuis onderzoekt op dit moment wat de bron is van de besmetting en of er nog meer patiënten zijn die mogelijk een risico hebben gelopen. Het Kennemer Gasthuis benadert de patiënten hiertoe deze week. Begin volgende week zijn de uitkomsten van het onderzoek bekend.

Het onderzoek wordt geleid door een intensivist en gebeurt in nauwe samenwerking met de adviseur infectiepreventie en de arts-microbioloog. “We laten niets aan het toeval over. Patiëntveiligheid staat voorop,” aldus Peter van Barneveld, bestuursvoorzitter.

Besmetting met de klebsiellabacterie vindt plaats door contact. Dergelijke bacteriën komen normaal voor in de darmen, waar ze geen risico vormen. De bacterie is voor gezonde mensen relatief ongevaarlijk, maar kan bij mensen met een verminderde weerstand infecties veroorzaken.
Provincie:
Tag(s):