zondag, 9. januari 2011 - 10:44

Kerstbomen verbranding in Valkenburg

Valkenburg

Zaterdag 8 Januari was het weer de dag van de kerstboomverbranding van 2011 in Valkenburg, georganiseerd door stichting Jivak. Vanaf vanmorgen 10:00 uur konden er weer kerstbomen worden ingeleverd. Nabij de brandweerkazerne van post Valkenburg aan de Torenvlietweg konden de kinderen tegen inlevering van een kerstboom een lootje mee krijgen waar later op deze dag om 19:00 uur een loterij werd gehouden.

Vele kinderen lieten zich niet tegenhouden op deze gure dag. Veel wind en regen kon er niet voor zorgen dat de kinderen binnen bleven bij de kachel. Hoe meer bomen hoe meer vuur en warmte er later op deze dag zou volgen, moeten ze gedacht hebben. Zelfs de coniferen uit de tuinen werden gebracht om lootjes in de macht te slepen en zo meer kans te maken op de prijzen later deze dag. Rond een uur of zeven werd er geloot wie de ruim 700 ingeleverde bomen mocht aansteken samen met de stoere brandweermannen en wie de prijs, die ook word weggegeven aan de winnaar, mee naar huis mag nemen. Maaike Heemskerk uit Valkenburg van 7 jaar jong was de gelukkige. Zij mocht in een veel te ruim brandweerpak de stapel bomen aansteken met behulp van de brandweer. Met een lange lans werd het vuur aangestoken op afstand. De vlammen sloegen al snel hoog uit de stapel die geruime tijd branden.

De brandweer hield de vonken die de lucht in gingen in de gaten en door middel van een watergordijn was er voor de omgeving geen gevaar. Ongeveer kwart over acht was het vuurtje bijna uit en waren de vele toeschouwers al weer vertrokken, mede omdat het slecht weer was met regen en wind werd het niet laat voor de vrijwilligers maar vanaf 8 uur s`morgens op je benen tot half negen is een hele lange vermoeiende dag. Mede door de inzet van deze vrijwilligers, die koud tot op het bot waren door de wind en regen, is het ieder jaar weer genieten voor de kinderen. Hoeveel bomen de winnaar heeft ingeleverd is niet bekend.
Provincie:
Tag(s):