vrijdag, 15. april 2011 - 15:45

Kettingbotsing op 'snelweg' op kazerne Kamp Holterhoek

Eibergen

De kazerne van Kamp Holterhoek in Eibergen was deze week het decor van een grote kettingbotsing. Dit heeft het ministerie van Defensie vrijdag laten weten.

Calamiteitenoefening
Tijdens een calamiteitenoefening trainden regionale brandweerkorpsen en het 411 Geneeskundig Opvang- en Afvoercompagnie (411 Gnk Opv/Afvcie) uit Ermelo de samenwerking tussen de lokale hulpdiensten en Defensie.

Een deel van de kazerne was volledig omgebouwd tot snelweg waar een grote kettingbotsing had plaatsgevonden. Toen dinsdagavond 2 brandweerspuitwagens op de ramplocatie arriveerden bleek al snel blijkt dat de situatie zeer ernstig was met maar liefst 26 slachtoffers. Hierop wordt dan ook assistentie van meerdere brandweerkorpsen en geneeskundige hulpverleners aangevraagd.

Best mogelijke zorg
2 Algemeen Militaire Verpleegkundigen (AMV) worden gekoppeld aan de bevelvoerders van de verschillende brandweerteams. De AMV’ers bepalen welke patiënten er het ergst aan toe zijn en het eerst gered moeten worden.

In overleg met de bevelvoerders wordt de strategie bepaald en worden de slachtoffers, waaronder een hoogzwangere vrouw, uit hun benarde positie gehaald en naar de opgezette hulppost gebracht.

Zodra de patiënten in de hulppost aankomen, staat een medisch team gereed om de best mogelijke zorg te verlenen. Een grote stroom aan patiënten komt op gang, waarbij brandweermannen en militair geneeskundig personeel gezamenlijk de gewonden afvoeren.

Onder de indruk
Verantwoordelijk oefenleider van Brandweerregio Achterhoek-Oost, Gerrit Hagens laat weten onder de indruk te zijn van de verrichtingen van de mannen en vrouwen van 411 Gnk Opv/Afvcie onderdeel van 400 Geneeskundig bataljon.

Zodra het laatste slachtoffer in veiligheid is gebracht klinkt het sein “Einde oefening”. De civiele hulpverleningsdiensten in samenwerking met de militaire geneeskundige dienst heeft laten zien dat het bundelen van hun krachten in een rampscenario uiterst effectief blijkt.
Provincie:
Tag(s):