woensdag, 12. januari 2011 - 22:22

'Kinderen Dordrecht en omgeving binnen houden om loodwaardes Chemie-Pack'

Bij inwoners van de omliggende gemeenten van het afgebrande bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk is grote onrust ontstaan nu blijkt dat lood ook in overschrijdende waardes in gemeenten is neergedaald.

Gisteren zei hoogleraar Jacob de Boer in Nieuwsuur dat in een weiland loodwaarde zijn aangetroffen die 1000 maal boven de norm ligt. Nu zegt de toxicoloog dat ook in Dordrecht en omgeving loodwaardes overschrijdend zijn. Hij adviseert ouders om hun kinderen de komende dagen binnen te houden en niet op een speelveldje te laten voetballen.

Informatiebijeenkomst
Tijdens een informatiebijeenkomst vanavond in Strijen werd ingegaan op één plek waar de maximale loodgrens met ruim 1000 keer te hoog was. Een man uit het publiek die het woord nam zei: 'dat hij de indruk krijgt te worden bedonderd door de overheid'. Een overblijfmoeder uit 's Gravendeel zei dat 'kinderen vorige week buiten mochten spelen en sinds gisteren door de politie van het speelveld werden gestuurd'.

De hoogleraar zegt dat de gifwolk ook voor andere plaatsen de volksgezondheid niet ten goede komt. Het gaat om gemeenten die ten tijde van de brand de rookpluim over kregen.

Volgens de hoogleraar zijn deze stoffen in deze aangetroffen hoeveelheid schadelijk voor de volksgezondheid. Bij een agrarisch bedrijf nabij het afgebrande Chemie-Pack is inmiddels 30 procent van de melkkoeien aan de diaree. Mogelijk hebben de koeien lood binnengekregen waardoor de beesten ziek zijn geworden. De melk van de koeien wordt momenteel apart in tanken opgeslagen en zal op lood en andere stoffen moeten worden onderzocht.
Provincie:
Tag(s):