zondag, 23. oktober 2011 - 15:16 Update: 08-07-2014 0:56

Klassieker Ajax-Feyenoord eindigt onbeslist met 1-1

Amsterdam

(Elfvoetbal) Ajax en Feyenoord hebben elkaar in evenwicht gehouden in de eerste Klassieker van het seizoen.

In de 111de Klassieker sinds de oprichting van de Eredivisie werden de punten gedeeld door doelpunten van verdedigers Stefan de Vrij en Jan Vertonghen: 1-1. Ajax eindigde met tien man en mocht zich na afloop de gelukkigste noemen.

In het seizoen 2005/'06 lukte het Feyenoord om de gedoodverfde aartsrivaal uit Amsterdam zowel in uit- (1-2) als in thuisverband (3-2) aan de zegekar te binden. Het was voor de Stadionclub aanleiding om een dvd te publiceren van de hoogtepunten van die twee ontmoetingen.

Maar sindsdien rust er voor Feyenoord een vloek op de Klassieker, want de tien daaropvolgende partijen werden niet gewonnen. Zeven keer werd verloren en drie keer werden de punten gedeeld.

Tijd om daar verandering in te brengen, zo dachten ze bij Feyenoord, dat als betere ploeg afreisde naar Amsterdam. De formatie van Ronald Koeman, die enkel geen beroep kon doen op de langdurig geblesseerden Darley, Kaj Ramsteijn, Bart Schenkeveld en Gill Swerts, stond immers een punt boven de regerend landskampioen van Nederland, dat het vandaag om uiteenlopende redenen moest stellen zonder Nicolai Boilesen, Lorenzo Ebecilio, Eyong Enoh, Aras Özbiliz en Kolbeinn Sigthórsson. Bij Feyenoord begon ook de grieperige John Guidetti op de bank.

Ajax kreeg de eerste echte grote kans van de wedstrijd. Toby Alderweireld zette zijn hoofd tegen een strakke hoekschop van Theo Janssen, maar de lat stond een Amsterdams openingsdoelpunt in de weg. Daarna was het Feyenoord dat onder toeziend oog van 52.316 Ajax-supporters het spel maakte in de Amsterdam ArenA.

Ajax-debutant Dico Koppers liet zich eenvoudig wegzetten door Ruben Schaken, die Kenneth Vermeer het nodige werk bezorgde. Kort daarop moest Vermeer redding brengen op een inzet van Jerson Cabral. De 25-jarige doelman kon de bal nog net met zijn vingertoppen toucheren en zorgde er daarmee voor dat de bal tegen de lat belandde.

Ook in het tweede bedrijf domineerde Feyenoord de Klassieker. Vermeer werd meermaals op de proef gesteld en moest zich in de 61ste minuut gewonnen geven op een inzet van De Vrij, die de Amsterdamse verdediging vanuit de kluts te slim af was.

Ajax leek een dramatische middag tegemoet te gaan toen Vermeer de doorgebroken Fernandez tegen de grond werkte. De Ajax-doelman kreeg daarvoor een rode kaart voorgehouden van arbiter Bas Nijhuis. Zodoende moest de regerend landskampioen verder met tien man.

Toch wisten de Amsterdammers de schade te beperken en daar mochten ze Vertonghen voor bedanken. Met een harde kopbal verschalkte de Belgische mandekker doelman Erwin Mulder in de rechterbovenhoek. Zo eindigde de 57ste Klassieker in de Amsterdam ArenA in een 1-1 gelijkspel.

Het zorgde voor ontevreden gezichten in Amsterdam en blijdschap bij Feyenoord, dat de voorsprong van één punt op Ajax heeft behouden. Al hadden de Rotterdammers het wel verdiend om de lange reeks zonder zege in de Amsterdam ArenA te beëindigen.

Voor Ajax staat een dubbele confrontatie (KNVB Beker en Eredivisie) met en op bezoek bij Roda JC op het programma. Feyenoord gaat in bekerverband op bezoek bij Go Ahead Eagles en mag het daarna in de Euroborg proberen tegen FC Groningen.
Categorie:
Tag(s):