dinsdag, 23. augustus 2011 - 10:23

'Kleding op Nederlandse markt bevat giftige stoffen'

Amsterdam

Bij kleding gekocht in Nederlandse winkels is het giftige en hormoonverstorende nonylphenol aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek dat Greenpeace vandaag publiceert. Nonylphenol is in Europa verboden, maar wordt in ondermeer China gebruikt bij de kledingproductie.

'Als consument vind ik het ontoelaatbaar dat er in de kleren die ik koop bij H&M of G-Star sporen zitten van nonylphenol. Dat komt hier in het water terecht maar nog erger is de enorme milieuvervuiling in China door deze rotzooi', zegt Ilze Smit, campagneleider giftige stoffen van Greenpeace. 'Wij willen dat de grote (sport-)kledingmerken ervoor zorgen dat er bij de productie van hun kleding geen gif meer wordt gebruikt.'

Greenpeace kocht 78 kledingstukken van vijftien bekende merken, waaronder H&M en Adidas,in achttien verschillende landen wereldwijd. Veel van deze producten bevatten resten van nonylphenol, dat duidt er op dat dit middel is gebruikt tijdens het productieproces. Ook in Nederland is positief getest op deze gevaarlijke en hormoonverstorende stof.
Provincie:
Tag(s):