dinsdag, 9. augustus 2011 - 14:32

Knapen sluit discussie 'middelpunt' Chaam of Moergestel

Chaam

Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken gaat ook op bezoek in het Brabantse dorp Chaam. `Dat Chaam in historisch opzicht het middelpunt van de Benelux is kan ik als historicus niet negeren.'

Met die woorden sluit de staatssecretaris een discussie die de afgelopen weken op Facebook Europa NL woedde. In mei onthulde Knapen in het Brabantse dorp Moergestel een wegwijzer op het door het kadaster berekende geografische middelpunt van de Benelux.

Dit tot teleurstelling van de inwoners van nabijgelegen dorp Chaam die - zich baserend op documenten uit de tijd van Napoleon - eveneens claimen het middelpunt van de Benelux te hebben.

Op uitnodiging van Knapen hebben bewoners van Moergestel en Chaam, die 30 kilometer van elkaar liggen, op zijn Facebookpagina over de kwestie gediscussieerd. Hoewel de reacties geen uitsluitsel over de kwestie hebben opgeleverd, wil Knapen toch een bezoek gaan brengen aan Chaam.

`Of je nu voor de meting van het kadaster stemt, of uitgaat van de historische documenten, het middelpunt van de Benelux ligt in elk geval in Brabant,' concludeert de in Brabant geboren bewindsman.

Knapen waardeert de betrokkenheid van de inwoners bij de geschiedenis en de toekomst van hun dorp in de Benelux. De enthousiaste reacties op Facebook tonen aan dat zij de positie van hun dorp in de Benelux belangrijk vinden.

`Terecht,' zegt Knapen. `Door de uitbreiding van de Europese Unie is identificeren met andere Europese landen niet vanzelfsprekend, maar de afgelopen jaren is de verwevenheid tussen de Benelux-landen, zeker in de grensregio's, toegenomen. Nederlandse en Belgische leveranciers kunnen bijvoorbeeld in elkaars land elektriciteit aanbieden.'

Hetzelfde geldt voor de verhouding van Nederland met andere Europese landen, stelt de staatssecretaris. `Nederland kan niet zonder Europa, daarom zet dit kabinet zich er voor in de Europese Unie sterker en beter te maken.'
Provincie:
Tag(s):