maandag, 16. mei 2011 - 15:39

Knapen vindt hoge moedersterfte simpelweg onaanvaardbaar

Den Haag

Het is van wezenlijk belang dat de internationale gemeenschap zich hard inzet voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) voor meisjes en vrouwen.

En juist Nederland heeft op dit gebied iets bijzonders te bieden. Dat zei staatssecretaris Knapen maandag bij het aannemen van een petitie van de Moedernachtcampagne.

Knapen vindt het `simpelweg onaanvaardbaar' dat wereldwijd jaarlijks 350.000 vrouwen sterven aan complicaties bij zwangerschap en bevalling. Nederland kan volgens Knapen een belangrijke rol spelen om hier iets aan te doen.

`In de Nederlandse samenleving is het belang van emancipatie betrekkelijk snel benoemd en onze open en directe manier van communiceren geeft ons de mogelijkheid om taboe-onderwerpen juist wel aan te kaarten.'

De staatssecretaris nam een lijst van aanbevelingen in ontvangst. Knapen is de organisatoren buitengewoon erkentelijk dat zij aandacht vragen voor dit belangrijke onderwerp dat tevens één van de vier prioritaire thema's is in het ontwikkelingsbeleid van Knapen.

Nederland investeert in seksuele voorlichting wereldwijd, toegang tot anticonceptiemiddelen en bescherming van de rechten van vrouwen en jongeren.

De organisatoren van de campagne legden 35 silhouetten van zwangere vrouwen op het Plein in Den Haag, met blauwe zwaailichten ernaast. Elk silhouet staat symbool voor 10.000 vrouwen die per jaar sterven.
Provincie:
Tag(s):