dinsdag, 8. maart 2011 - 22:18

Knapzakroutes gereed voor nieuwe toekomst

Wezup

Gedeputeerde Munniksma van de Provincie Drenthe zal vrijdag alle 63 nieuwe Knaproutes in ontvangst nemen. In de afgelopen jaren is door de eigenaren van de routes, de Brede Overleggroep Kleine Dorpen en Stichting Het Drentse Landschap, hard gewerkt om deze unieke wandelroutes in een nieuw jasje te gieten. Tegelijkertijd is er een applicatie, een zogenaamde ‘App’, ontwikkeld waarmee de Knapzakroutes via de iPhone of Android telefoon kunnen worden gelopen.

De Knapzakroutes werden in de jaren tachtig ontwikkeld door de Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe (BOKD). In Drenthe maar ook daarbuiten, was het een nieuwe manier om met plattelandstoerisme om te gaan. Uitgangspunt was dat het dorpslandschap de cultuurhistorische en ecologische bron was waar de Knapzakroutes uit konden putten. De beschrijvingen van routes leerde wandelaars kijken naar archeologie, geschiedenis, geografie, ecologie, bebouwing en samenleving. Na vijfentwintig jaar zijn de Knapzakroutes nog steeds populair. Juist omdat de routes op een beknopte en boeiende wijze veel vertellen over de geschiedenis van een gebied. Sinds 2006 zijn de routes geactualiseerd en is de vormgeving modern en eigentijds geworden.
Ook zijn er routes aan de serie toegevoegd die nog niet eerder zijn uitgebracht en zijn er zelfs 2 kinderknapzakroutes ontwikkeld. Met deze vrolijke wandelkaarten kunnen kinderen zélf speuren naar de paadjes waar ze langs moeten lopen. En onderweg ontdekken ze van alles!

Gedeputeerde Munniksma heeft vrijdag 11 maart eem primeur. Hij heeft de eer om de eerste digitale Knapzakroutes in werking te stellen. Er is een applicatie, zogenaamde ‘App’, ontwikkeld waarmee de Knapzakroutes via de iPhone of Android telefoon kunnen worden gelopen. Uniek voor Noord-Nederland! In eerste instantie zijn er App’s gemaakt voor de populaire routes Gasteren, Oosterhesselen, Veenhuizen en Ansen. Daarnaast zijn er bij de startpunten van zo’n 20 Knapzakroutes zogeheten QR-code aangebracht. Door deze code te scannen met een GSM telefoon kan beknopte informatie over de betreffende route worden ontvangen.

De nieuwe 63 Knapzakroutes vormen een wandelinfrastructuur van ruim 1200 km die ruim 70 kleine dorpen in Drenthe recreatief ontsluit. Hiermee behoren de knapzakroutes tot een van de dichtste wandelnetwerken die ons land rijk is. Het project is mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Provincie Drenthe, de Europese Unie, Regio Groningen-Assen, gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Emmen, Midden Drenthe, Westerveld, Tynaarlo, Noordenveld, Assen, Hoogeveen en Twist (DU), Naturpark, de Nationale Postcode Loterij, BOKD en Het Drentse Landschap.
Provincie:
Tag(s):