donderdag, 6. oktober 2011 - 11:15 Update: 08-07-2014 0:56

KNVB draait miljoenenwinst in plaats van miljoenentekort

Zeist

(Elf Voetbal) De KNVB blijft maar winst maken. De sportieve topprestaties van het Nederlands elftal zorgen ervoor dat de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond in het seizoen 2010/2011 financieel een goed jaar heeft gedraaid. Een zeer goed jaar zelfs.

Ron Francis, financieel directeur betaald voetbal, maakt vandaag officieel bekend dat de KNVB een plus van 2,4 miljoen euro heeft geboekt, in plaats van het aanvankelijk begrote tekórt van 2,6 miljoen. Van de winst komt twee miljoen euro voor rekening van de betaalde tak en 400.000 van de amateurtak. Het lukt de voetbalbond voortdurend om de economische crisis te ontwijken. "De vooruitzichten voor het lopende seizoen zijn ook positief", vertelt Francis in De Telegraaf. "Leverde het WK 2010 in Zuid-Afrika de KNVB 4,5 miljoen euro bruto op, door de kwalificatie voor EURO 2012 zullen we ook volgend seizoen zwarte cijfers schrijven."

Dat de afrekening van het WK en EK twee jaar achtereen is, komt vanwege oude afspraken met de Belastingdienst, meldt Francis in het dagblad. "Ons seizoen loopt van 1 juli tot en met 30 juni en die einddatum loopt dwars door zo'n groot toernooi heen. Daarom is in 1997 al besloten het WK op te nemen in het boekjaar waarin de finale wordt gespeeld en het EK in het jaar van de openingswedstrijd. Vandaar."

Naast het positieve WK-resultaat en de extra inkomsten van de amateurtak uit contributiegelden kon de KNVB ook twee miljoen euro bijschrijven uit de deelneming aan Eredivisie Live. Voor de seizoenen 2012/2013 en 2013/2014 kan de KNVB geen extra toernooi-inkomsten tegemoetzien. Francis is bij de KNVB bezig zich in te dekken voor die jaren. "We brengen onze huidige jaarcijfers onder de noemer 'Waardering en Waakzaamheid'. Waardering voor de huidige sportieve en financiële prestaties en voor de medewerkers en vrijwilligers in het voetbal die dit mogelijk maken. Waakzaamheid is geboden betreffende ons uitgavenpatroon van nu en in de toekomst. Waar we kunnen, blijven we kritisch op de kosten van onze eigen organisatie."

Zo voert de voetbalbond besparingsmaatregelen door en is er al anderhalf jaar een stop op personeelsuitbreiding. "Een financieel gezonde bedrijfsvoering staat voorop bij de KNVB. Dat betekent dat we terug zullen gaan in kosten- en investeringsniveau."
Categorie:
Tag(s):