dinsdag, 2. augustus 2011 - 11:14 Update: 08-07-2014 0:57

KNVB gaat zich wapenen tegen omkoping in betaald voetbal

Zeist

(Elf Voetbal) De KNVB gaat zich wapenen tegen omkoping in de Eredivisie en de Jupiler League. Het zogenaamde 'matchfixing'.

Manager competitiezaken Gijs de Jong kondigde de maatregel aan op de scheidsrechtersbijeenkomst in Zeist. Het is tevens een aanbeveling vanuit de 'Integriteitseenheid', een commissie die in het leven is geroepen om het voetbal 'schoon' te houden.

"Ik ben ervan overtuigd dat matchfixing in Nederland nooit is voorgekomen. Maar als dat wereldwijd speelt, moeten we daar als voetbalbond extra aandacht aan besteden. Er komen speciale workshops voor scheidsrechters en assistenten", vertelt scheidsrechtersbaas Dick van Egmond.

"Het thema is door de gevallen in Griekenland, Turkije, Finland, Italië, Zuid-Korea en eerder België en Duitsland heel actueel. Ons streven is vooral zulke praktijken in Nederland te voorkomen. Het is naïef te veronderstellen dat er hier geen wedstrijden zouden kunnen worden beïnvloed", realiseert Van Egmond.

Ook De Jong vertelt dat er op dit moment geen sprake is van 'matchfixing' en noemt het een preventief besluit. "We hebben nu geen last van matchfixing, maar moeten onze kop niet in het zand steken. En daarom hebben we een bureau in de arm genomen. Proactief willen we de scheidsrechters en assistenten waarschuwen voor die mensen die niet het beste met de voetbalsport voor hebben. Middels een speciaal lesprogramma willen we bepaalde situaties herkenbaar maken. Het is heel simpel. Als je weet wie scheidsrechters en spelers benaderen en hoe ze dat doen, is de kans dat je in die valkuil loopt veel kleiner."
Categorie:
Tag(s):