dinsdag, 27. september 2011 - 10:16 Update: 08-07-2014 0:56

KNVB heeft afspraken over niet-inzetten huurlingen verboden

(Elf Voetbal) Kees Luijckx die de kampioensdroom van AZ om zeep hielp, Jan Vertonghen die datzelfde deed bij Ajax en zondag weer Rick ten Voorde bij RKC Waalwijk. Spelers scoren regelmatig belangrijke doelpunten tegen de club, waardoor ze verhuurd zijn.

Inmiddels gaan er al stemmen op om het inzetten van huurlingen tegen hun eigenlijke werkgever te verbieden. In Spanje, Engeland en Italië is deze regel al min of meer normaal. Zo mocht Royston Drenthe afgelopen jaar niet meespelen met Hercules Alicante toen de wedstrijd tegen Real Madrid naderde. In Nederland is deze regel niet van toepassing.

De KNVB heeft het zelfs verboden om zulke afspraken te maken of clausules op te nemen. "Dat is met het oog op het sportieve verloop van de competitie", zegt woordvoerder Nabil Ou-Aissa in De Pers. "Wij vinden het competitievervalsing als een speler wel tegen club X mag spelen, maar niet tegen club Y."

Met die regels kunnen de meeste Nederlandse clubs wel leven, weet Marcel Brands. De technisch manager van PSV is tevens voorzitter van het technisch platform van eredivisieclubs en 'één, anderhalf jaar geleden' kwam dit onderwerp ter sprake tijdens een bijeenkomst. "Op een enkeling na waren we het erover eens om niet aan te dringen op het aanpassen van de regels. Je verhuurt een speler zodat hij zich kan ontwikkelen en daar hoort een wedstrijd tegen zijn werkgever ook gewoon bij. Dan kan het weleens vervelend uitpakken, maar als je daar bang voor bent, moet je een speler maar niet binnen de eigen competitie verhuren."

Komend weekend kunnen huurlingen wederom van zich laten horen. Género Zeefuik van NEC neemt het zondag in eigen huis op tegen PSV. En juist van die club is hij gehuurd.
Categorie:
Tag(s):