donderdag, 7. april 2011 - 20:08

Kolencentrale Eemshaven uitgesteld

Eemshaven

De kolencentrale die Nuon in de Eemshaven wil bouwen wordt nog verder uitgesteld, in elk geval tot 2020.

Mocht de centrale er toch ooit komen, dan zal de CO2-uitstoot minder dan de helft zijn van een reguliere kolencentrale. Milieuorganisaties hebben daarover met Nuon afspraken gemaakt.

De centrale die Nuon wil bouwen bestaat uit twee delen. Nuon bouwt momenteel het eerste deel, dat uitsluitend op aardgas zal draaien. De milieuorganisaties verwachten dat de voorwaarden waaraan Nuon is gebonden uiteindelijk zullen leiden tot afstel van de bouw van het tweede gedeelte: een kolenvergasser. Daarmee is Essent het enige bedrijf dat nog een kolencentrale wil bouwen aan de rand van de Waddenzee.

Het aardgasgedeelte van de centrale van Nuon, dat momenteel in aanbouw is, kan straks in gebruik worden genomen, want de milieuorganisaties trekken hun juridische procedures tegen de centrale in. Ze staan echter in de startblokken om opnieuw bij de rechter en de overheid protest aan te tekenen als Nuon besluit het kolengedeelte alsnog te bouwen.

De afspraken tussen Nuon en milieuorganisaties Natuur & Milieu, Greenpeace, Natuur en Milieufederatie Groningen, de Waddenvereniging, het Groninger Landschap, Natuurmonumenten en Mobilisation for the Environment zijn vastgelegd in juridisch afdwingbare overeenkomsten.
Provincie:
Tag(s):