maandag, 13. juni 2011 - 12:15 Update: 08-07-2014 0:58

Komende woensdag totale maansverduistering te zien

Aankomende woensdagavond is niet lang na zonsondergang een totale maansverduistering te zien.

De maan beweegt dan precies door de schaduw van de aarde en neemt een rode kleur aan. Een bijzonder natuurverschijnsel dat de moeite waard is om te gaan bekijken. Dit schrijft stichting De Koepel voor amateursterrenkundigen.

De maansverduistering is gewoon met het blote oog te zien. De verduistering begint tegen half negen, maar dan is het nog licht en is de maan nog niet op.

Tegen half tien is de maan helemaal in de schaduw van de aarde getreden en is de verduistering totaal, maar dan nog staat de maan 4,5 graad onder de horizon. Terwijl de zon ondergaat, kruipt de maan echter langzaam van onderaf naar de horizon. Pas om kwart voor tien verschijnt de maan aan de zuidoostelijke horizon

De maan ziet er woensdagavond extra groot uit omdat hij zo laag aan de horizon staat. Hij krijgt ook een rode kleur. Dat komt door het rode licht van zonsopgang en -ondergang op andere plekken op de wereld.

Wie de maansverduistering goed wil zien, kan het beste naar een open plek op het platteland gaan of op een hoog gebouw gaan staan of een ander hoog punt opzoeken.

Na de opkomst van de maan duurt de totale verduistering nog ruim een uur. Om 23.03 uur zal men aan de linkerkant van de maan een helder randje zien verschijnen, veel feller dan de rest van de donkere maan. Dat is het einde van de totaliteit.

Het eerste stukje van de maan treedt nu uit de aardschaduw. Dit lichte stukje wordt langzaam groter en na een half uur is meer dan de helft al uit de schaduw tevoorschijn gekomen. Om 0.02 uur is de maan weer helemaal verlicht. De maan staat dan slechts 11 graden boven de horizon.
Categorie:
Tag(s):