maandag, 21. november 2011 - 17:44

Koningin aanwezig bij 50 jaar Hoge Flux Reactor Petten

Petten

Koningin Beatrix is dinsdag 22 november aanwezig bij de jubileumbijeenkomst ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van de Hoge Flux Reactor in Petten. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maandag bekendgemaakt.

De Hoge Flux Reactor produceert isotopen voor toepassing in de gezondheidszorg en levert een bijdrage aan onderzoek naar een CO2 vrije Europese energievoorziening.

Tevens wordt het 50 jarig bestaan gevierd van het Europees energieonderzoekscentrum dat op hetzelfde terrein is gevestigd. De koningin wordt vergezeld door mevrouw M. Geoghegan-Quinn, Europees commissaris voor Onderzoek, Innovatie en Wetenschap. Drs. M.J.M. Verhagen, minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie is eveneens aanwezig.

Medische isotopen
De kernreactor in Petten is een grote producent van medische isotopen in Europa. Dagelijks maken ruim 24.000 patiënten gebruik van de toepassing van deze radioactieve geneesmiddelen bij diagnostiek, therapie en pijnbestrijding.

Daarnaast speelt de Hoge Flux Reactor een rol bij onderzoek naar een schone, betrouwbare en betaalbare energievoorziening. Het nucleaire energieonderzoek in Petten is de afgelopen decennia uitgebreid met nieuwe energietechnologieën zoals bio-energie en zonne- en windenergie.

De Hoge Flux Reactor is eigendom van de Europese Commissie en wordt geëxploiteerd door de Nuclear Research & consultancy Group (NRG). NRG werkt bij het energieonderzoek samen met het EnergieonderzoeksCentrum Nederland (ECN) en het Joint Research Centre - Institute for Energy & Transport (IET) van de Europese Commissie.
Provincie:
Tag(s):