vrijdag, 29. april 2011 - 23:15

Koningin moet in Limburg rekening houden met een buitje

Thorn/Weert

De vrijmarkten voor Koninginnedag zijn zaterdagmorgen weer van start gegaan. Op de meeste plaatsen is het zaterdag droog al zal voornamelijk het zuiden rekening moeten houden met een buitje.

En in het zuiden viert Koningin Beatrix, samen met een groot aantal leden van de koninklijke familie, Koninginnedag. Het gezelschap zal in de provincie Limburg in Thorn en vervolgens in Weert samen met de lokale bevolking het Oranjefeestje meevieren. Zij doen dit op uitnodiging van de burgemeesters van deze twee gemeenten.

Programma Thorn 10.00 tot 12.00 uur
Cultuur en historie, muziek en de traditionele Koninginnedagviering. Rond deze thema's is het programma van Koninginnedag in Thorn samengesteld.

1. Aankomst
Aankomst Koninklijke familie per bus. Op het moment dat de Koninklijke familie uit de bus stapt begint een ensemble van Harmonie St. Michaël ”Royal Entrance” te spelen dat zij speciaal gecomponeerd hebben voor Koninginnedag.

Dit stuk is gebaseerd op de muziek van het verenigingslied van St. Michaël uit de jaren twintig. Deze zal ten gehore worden gebracht terwijl kinderen bloemetjes aanbieden aan de Koningin en prinsessen. Aansluitend houdt burgemeester Strous zijn welkomstwoord.

2. Ereboog Waterscouting
Waterscouting de Terwindtvaerders bouwt ter gelegenheid van Koninginnedag een speciale welkomstboog. Leden van de waterscouting staan op deze ereboog.

3. Zeilen in Maasgouw
De Thorner zeilclub laat zien hoe jeugdleden op het droge het zeilen oefenen en hoe knopen gelegd worden.

4. Valkenier met roofvogels
Een combinatie van historische en moderne valkerij. Stiftdames zijn bezig met een oude traditie: het gebruik van roofvogels (valken) bij de jacht. De moderne valkerij wordt gedaan door Birds@work.

5. Muzikantenkubus
Op een steiger, verdeeld in vakken staat een saxofoon ensemble van muziekschool Kreato. In een kubusvorm van 4 vlakken van 2x2 meter staan telkens 3 koperblazers.

6. Stiftdames van Thorn
De stiftdames staan symbool voor vrouwen die in Thorn jarenlang aan de macht zijn geweest. Zij hadden vroeger hun eigen munt. Voor Koninginnedag 2011 hebben de stiftdames, leden van toneelvereniging Applaus, speciaal een tinnen munt laten gieten als herinnering aan deze dag.

7. Thorner Laesplenkske (leesplankje)
Kinderen moeten woorden in het Thorner dialect bij het juiste plaatje plaatsen. Het Thorner Laesplenkske is gemaakt door Stichting Thorns woordenboek.

8. Historie in living statues
Toneelvereniging Applaus beeldt de historie van Thorn en Limburg in living statues uit.

9. Muzikanten op hoog niveau
Koninklijke harmonie De Lentekrans uit Linne brengt een aubade vanuit ramen op de eerste verdieping van huizen.

10. Vrouwenkoor Thorensis
Vrouwenkoor Thorensis zingt het vrolijke “Svatba”, een bulgaars werk van Khristo Todorov en “Frondens Virga”, van Drew Collins.

Amaliacup
Jaarlijks strijden groepen van basisschool St. Jozef en peuterschool Jozefientje uit Thorn om de Amaliacup. De opdracht voor deze schoolactiviteit varieert. Dit jaar is het thema: een Koninklijke troon. Als basis voor de troon moet een oude fauteuil of stoel gebruikt worden.

Dit jaar zijn alle basisscholen uit Maasgouw uitgenodigd om mee te doen aan deze activiteit. In totaal zijn er 25 tronen, die door diverse klassen van de basisscholen gemaakt zijn. De groep die de mooiste troon maakt wint de Amaliacup.

12. Slagwerk ensemble van harmonie st. Michaël
Het slagwerkensemble van harmonie St. Michaël speelt een bewerking van “Quadraphonics”. Speciaal ter gelegenheid van Koninginnedag 2011 werd de titel aangepast in “Royal Rythm”.

13. Koninklijk schilderij
Cliënten van Daelzicht werken aan één groot schilderij ter gelegenheid van Koninginnedag. Daelzicht is een zorgorganisatie met een groot en gevarieerd aanbod voor kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking.

De kunstenaars van Daelzicht die tijdens Koninginnedag aan het werk zijn, werken normaal gesproken in één van de 5 ateliers van Daelzicht. Deze ateliers bieden een werkplek voor mensen met een verstandelijke beperking die zich kunstzinnig willen uiten en/of ontwikkelen.

14. Passadoble en karaoke
Een dansgroep van cliënten van Sint Anna uit Heel treedt op. Een band, ook van cliënten van St. Anna begeleidt de dansgroep. St. Anna is onderdeel van Stichting Koraal Groep, een stichting die werkt voor mensen met een verstandelijke en/of psychosociale beperking of belemmering in Limburg en Noord-Brabant.

15. Spellencircuit
Kinderen uit alle kernen van de gemeente Maasgouw leggen een spellencircuit af. Het spellencircuit is een selectie van de meest succesvolle spelletjes van de afgelopen jaren, zoals bananenvangspel, wervelwind en spiraal.

16. Ouverture door Koninklijke Harmonie van Thorn
De Koninklijke Harmonie van Thorn speelt in Theater De Abdijhof de vier minuten durende Finale uit de plechtige Ouverture 1812 van Tsjaikovski.

17. Fietsversieren
Een jaarlijkse traditie is het versieren van fietsen. Aan het einde van de route versieren kinderen hun fiets. De kinderen die klaar zijn fietsen op hun mooi versierde fiets rond.

Activiteiten 30 april en 1 mei
Na het bezoek van de Koninklijke familie is er nog van alles te doen in Thorn. Een deel van de activiteiten die tijdens de wandeling met de Koninklijke familie uitgevoerd worden zijn ook na dit bezoek te bekijken of uit te oefenen.

Daarnaast is er in het centrum van Thorn een willekeur aan activiteiten met diverse muzikale en culturele omlijstingen. Zo is er op theater de Abdijhof een leuk Limburgs muziekprogramma.

Programma Weert vanaf 12.00 uur
De Koninklijke familie arriveert rond 12.00 uur bij het startpunt van de route in Weert, voor een wandeling van ongeveer een uur. De burgemeester van Weert ontvangt de Koninklijke familie op de Kasteelsingel. Het Stadsgilde St. Catharina heet het gezelschap welkom met zeven saluutschoten.

Op 30 april loopt de Koninklijke familie een route die het veelzijdige karakter van Weert laat zien: langs paarden, traditionele schutterijen, (top)sporters en scholieren, een plein vol cultuur, een straat vol streekproducten en een uitbundig muzikaal slotakkoord. Het zijn thema’s die kenmerkend zijn voor Weert en waar iedere Weertenaar zich in zal herkennen.

Bij het Stadspark start de Koninklijke route en voert via het grote veld langs paarden, via het kleine veld langs traditionele schutterijen, vervolgens op de Biest langs (top)sporters en scholieren, daarna via de Oelemarkt langs een cultuurplein, via de Hoogstraat vol streekproducten en eindigt met een wervelend slotprogramma van muziek en dans op de Markt/Korenmarkt.

Burgemeester Dijkstra: “De route laat het veelzijdige karakter van Weert zien. De activiteiten langs de route zullen de Koninklijke familie zeker aanspreken. We laten Weert zien zoals Weert écht is: een complete stad, waarin inwoners elkaar én mensen van buiten de stad stimuleren om mee te doen!”

Bij het programma zijn veel inwoners en organisaties betrokken. Dat is ‘typisch Weert’. Koninginnedag 2011 wordt dan ook een geweldig volksfeest waar heel veel mensen plezier aan zullen beleven.

Einde looproute
Vanaf het balkon van het oude stadhuis neemt de Koninklijke familie afscheid van Weert. Dat wordt gemarkeerd door een verrassend en spetterend slot op de Markt.
Nadat de Koningin en haar familie Weert hebben verlaten, kunt u zelf de route lopen. Tot 15.00 uur vindt u daar nog alle activiteiten en deelnemers.

Oranjeweek
Ook de rest van het weekend én in de aansluitende week is er van alles te doen in de stad Weert. Het programma van de Oranjeweek is samengesteld onder regie van het Centrummanagement Weert.

Vrijmarkt in Weert op 1 mei
In verband met de komst van de Koninklijke familie op 30 april en andere activiteiten in de binnenstad vindt de vrijmarkt dit jaar op zondag 1 mei langs de singels plaats (en niet zoals voorgaande jaren in de winkelstraten).

Vanaf 06.00 uur kan iedereen een plek zoeken aan de binnenring van de Emma-, Wilhelmina- of Kasteelsingel om zijn of haar spulletjes uit te stallen en te verkopen. Eerder opbouwen is niet mogelijk in verband met het schoonmaken van de stad. De kruispunten dienen vrijgehouden te worden.
Provincie:
Tag(s):