woensdag, 23. maart 2011 - 15:34

Koninklijke status KNRM verlengd

IJmuiden

Koningin Beatrix heeft besloten het recht van het voeren van het predicaat ‘Koninklijk’ van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) te bestendigen. Het recht om dat predicaat te voeren moet tegenwoordig elke vijfentwintig jaar worden verlengd.

Woensdagmiddag werden de bijbehorende documenten ondertekend, waarin de KNRM onder meer verklaart ‘zich daarnaar te zullen gedragen’. Namens de gemeente Velsen was burgemeester Weerwind aanwezig en namens de KNRM tekenen Peter van den Brandhof (vice voorzitter Raad van Toezicht) en Roemer Boogaard (directeur).

De KNRM is verguld met de toekenning. “Het predicaat ‘Koninklijk’ wordt niet zo gemakkelijk verleend of bestendigd. Er is een hele procedure doorlopen waarbij de organisatie aan strenge eisen moet voldoen: een goede reputatie, levensvatbaar en financieel gezond. Het symboliseert respect, waardering en vertrouwen van de Koningin tegenover deze organisatie dat wij de volgende 25 jaar dit bijzondere predicaat mogen blijven voeren”, aldus Roemer Boogaard, directeur van de KNRM.

De voorlopers van de KNRM (de K.N.Z.H.R.M. en de K.Z.H.M.R.S.) kregen beide bij het 125-jarig bestaan het predicaat 'Koninklijke'. Bij de fusie in 1991 mocht de nieuwe organisatie Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij gaan heten. De bestendiging anno 2011 betekent dat de KNRM zich tot 13 december 2035 Koninklijk mag blijven noemen.

Het Koninklijk Huis en de KNRM hebben een bijzondere band: koningin Beatrix is beschermvrouwe van de KNRM. Naar aanleiding van de betrokkenheid bij de ramp met de Berlin en het onderzoek naar het reddingwezen had Z.K.H. Prins Hendrik in 1910 het beschermheerschap voor de toenmalige beide reddingmaatschappijen aanvaard, waarna een traditie was geboren.

Dubbel Koninklijk
De dag kreeg al eerder een koninklijk tintje: Ane Ruijg, voormalig beroepsschipper van West Terschelling, kreeg woensdag ter ere van de geboortedag van Michiel de Ruyter, in Den Haag de gouden De Ruytermedaille opgespeld door minister van Infrastructuur en Milieu, mevrouw Melanie Schultz - Verhagen.

De De Ruytermedaille is een ere- teken dat in 1907 werd ingesteld voor schippers, stuurlieden en verder bemanning van koopvaardij en vissersschepen en andere persoenen, die zich door verdienstelijke daden voor de Nederlandse scheepvaart hebben onderscheiden.
Provincie:
Tag(s):