vrijdag, 14. januari 2011 - 18:31

Koperdiefstal waarschijnlijk oorzaak treinbotsing Zevenaar

Zevenaar

De treinbotsing bij Zevenaar afgelopen dinsdag is waarschijnlijk het gevolg van koperdiefstal langs het spoor. Dat concludeert het Korps landelijke politiediensten (KLPD) vrijdag na een onderzoek.

‘Wij zijn op zoek naar mogelijke getuigen van de diefstal van het koperdraad’, meldt het KLPD vrijdag.

Dinsdagmiddag 11 januari rond het middaguur schampten een lege Duitse goederentrein en een Duitse internationale passagierstrein uit Amsterdam elkaar. Hierdoor zijn de twee voorste wagons van de passagierstrein en de drie achterste wagons van de goederentrein ontspoord.

Bij de botsing zijn geen gewonden gevallen, maar de materiële schade was groot. Het treinverkeer tussen Nederland en Duitsland heeft tot donderdag stilgelegen. Er was ook geen treinverkeer op de Betuwelijn mogelijk.

300 meter koperdraad weggehaald
Uit het onderzoek van de Spoorwegpolitie van het KLPD is gebleken dat op het traject over een lengte van 150 meter in totaal 300 meter koperdraad door één of meerdere onbekende daders is weggenomen.

Maximale gevangenisstraffen
Door diefstal van koper is de veiligheid op het spoor in geding. Afgezien van de verstoring van de treinenloop en de materiële en economische schade die hierdoor ontstaat, kunnen ook mensenlevens op het spel komen te staan. Op het strafbare feit zijn dan ook maximale gevangenisstraffen gesteld van vijftien tot twintig jaar.

De Spoorwegpolitie van het KLPD heeft in 2010 zestien spoorgerelateerde opsporingsonderzoeken uitgevoerd en drie in 2011. Sinds 2010 tot heden zijn 29 verdachten aangehouden gerelateerd aan koperdiefstal op en rond het spoor.

Het KLPD zoekt getuigen van deze koperdiefstal of mensen die meer kunnen vertellen over de mogelijke daders. Getuigen kunnen contact opnemen met de Opsporingstiplijn: 0800 – 6070.
Provincie:
Tag(s):