vrijdag, 23. december 2011 - 20:49

Kosten Mexicaanse griep: 340 miljoen euro

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat de bestrijding van de Mexicaanse griep in totaal 340 miljoen euro heeft gekost. Dit melden verschillende media vrijdag.

Het aanschaffen van de vaccins tegen de Mexicaanse griep, inclusief spuiten, kostten ruim 250 miljoen euro. De kosten voor huisartsen en GGD om alles uit te kunnen voeren, bedroegen ongeveer 75 miljoen euro.

De 250 miljoen euro voor de aanschaf van de - grotendeels ongebruikte- vaccins- is betaald aan producent Viroclinics, waarvan adviseur Ab Osterhaus bijna tien procent van de aandelen in bezit heeft. Dit schrijft Spits vrijdag.

Minister Schippers laat weten dat ernu gewerkt wordt aan een code om bij de aanpak van griep belangenverstrengeling te voorkomen.

De Tweede Kamer is bezorgd over de dilemma's waarin de overheid terechtkomt bij de aanpak van een pandemie. De overheid moet dan gaan beslissen over de aanschaf van vaccins, terwijl de schade die zo'n griep kan aanrichten op dat moment nog niet duidelijk is.

In september jl. heeft Schippes toegestemd in een onderzoek naar onder meer de onderhandelingspositie van de overheid en de rol van de farmacie.
Provincie:
Tag(s):