donderdag, 12. mei 2011 - 18:07

KPN mogelijk strafbaar door tappen internetgebruik klanten

Den Haag

KPN heeft bevestigd dat zij dataverkeer van mobiele internet gebruikers heeft geanalyseerd door middel van Deep Packet Inspection (DPI).

Met de DPI kan KPN zien of een gebruiker een mailtje of webpagina bezoekt, maar ook wat de inhoud hiervan is. Met deze methode van data-analyse maakt KPN zich mogelijk schuldig aan de schending van de privacy van haar klanten.

In een verklaring laat KPN weten dat zij niet naar de inhoud van het dataverkeer heeft gekeken, maar alleen naar de hoeveelheid. Op dit moment onderzoekt het bedrijf op de opslag van deze gegevens wel conform de regels gebeurd.

KPN gebruikte de analyse om in kaart te brengen wat gebruikers met hun databundel doen. Door teruglopende inkomsten, wil KPN haar klanten laten betalen voor applicaties als Skype en Whatsapp. Hiermee kan gratis gebeld of een sms verstuurd worden, waar KPN niets aan verdient.

Digitale burgerrechten verdediger Bits of Freedom roept abonnees op om aangifte te doen bij de politie. Bits of Freedom zegt op haar website dat het aftappen van gegevens is strafbaar onder het Wetboek van Strafrecht onder artikel 139c.
Provincie:
Tag(s):