vrijdag, 22. juli 2011 - 16:08

Kruiskwal in Zeeuwse wateren

Zeeland

In Zeeland zijn op verschillende plaatsen kruiskwalletjes gesignaleerd. Met name aan de zuidkant van het Veerse Meer ten oosten van Wolphaartsdijk.

Provincie Zeeland vraagt zwemmers daar op te letten, maar er is zeker geen reden tot ongerustheid.

Kruiskwallen zijn niet gevaarlijk maar kunnen bij overgevoeligheid een allergische reactie veroorzaken. Ze hebben een doorsnee van ongeveer twee centimeter en zijn te herkennen aan het bruine kruis vlak onder de heldere glasachtige schotel. Ze bevinden zich vooral tussen waterplanten, wier en het riet langs de oevers. Oorspronkelijk zijn Kruiskwallen afkomstig uit de noordelijke Stille Oceaan. Vermoedelijk zijn ze begin vorige eeuw in de Noordzee gekomen via de import van oesters of via de scheepvaart. Ze komen ook voor in de Oosterschelde en Grevelingen.

Bij aanraking met een Kruiskwal ontstaat jeuk, prikkeling en een rode huid. Neem contact op met uw huisarts als de klachten niet overgaan. Bij mensen die overgevoelig zijn voor het gif van de Kruiskwal kunnen de huidreacties heftiger zijn.

Schakel bij een acute, ernstige allergische reactie zo snel mogelijk medische hulp in: bel 112. Voor meer informatie over de (Kruis)kwal kunt u terecht op de website van de GGD: http://www.ggdzeeland.nl/nieuws/?id=177#(Kruis)kwallen. Voor informatie over zwemlocaties in Zeeland: www.zeeland.nl/zwemwater
Provincie:
Tag(s):