woensdag, 18. mei 2011 - 8:10

Kwart huisartsen neemt noodoproepen te laat op

Amsterdam

Uit onderzoek van de inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) blijkt dat een kwart van de 4400 huisartsen bij spoedoproepen de telefoon niet snel genoeg opneemt. Dit melden verschillende media woensdag.

Bij het onderzoek werden de spoednummers van alle huisartsenpraktijken in Nederland gebeld. Artsen zijn verplicht de telefoon binnen 30 seconden op te nemen, maar bij een kwart van de huisartsenpraktijken gebeurde dit niet en bij 1 op de 8 praktijken kreeg men zelfs niet iemand binnen anderhalve minuut aan de lijn.

'Dit levert serieuze risico's op voor de patiëntveiligheid, zeker in levensbedreigende situaties', aldus de IGZ. Minister Schippers (Volksgezondheid) gaat de huisartsen hard aanpakken. "Er zijn hiervoor geen excuses. De inspectie gaat strakker handhaven, en terecht. Zorg moet voor iedereen beter bereikbaar en toegankelijk zijn. Nog deze zomer komt de minister met voorstellen om dit te realiseren", meldt haar ministerie.

De huisartspraktijken moeten nu zorgen dat ze binnen twee maanden hun zaken op orde hebben, anders krijgen ze een boete van tweeduizend euro per week. Ook komen ze op een openbare zwarte lijst van slecht bereikbare praktijken te staan als de situatie niet verbetert. Meer dan duizend praktijken zijn al aangeschreven.

De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) pleit voor meer personeel om de bezetting van huisartsenpraktijken op peil te krijgen, maar daar is meer geld voor nodig vanuit de overheid. 'Alleen op die manier kan je het spanningsveld tussen de beschikbare capaciteit en de service die je kan bieden, optimaal benutten', aldus een LHV-woordvoerster in Trouw.
Provincie:
Tag(s):