donderdag, 28. juli 2011 - 18:53

Laatste ongeïdentificeerde lichamen opgegraven op Sint Barbara

Amsterdam

In het onderzoek naar de onbekende doden op begraafplaats Sint Barbara, heeft het team Review & Cold Case van de Amsterdamse politie vandaag de laatste zeven lichamen opgegraven.

In september 2010 werden de eerste zeven lichamen opgegraven van personen die zijn begraven zonder dat hun identiteit kon worden vastgesteld. Het onderzoek, dat plaatsvindt in samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), richt zich op het alsnog identificeren van deze personen met behulp van onder andere de nieuwste DNA-technieken. Na de opgravingen zijn alle NN’ers (Nomen Nescio) op een aparte plek op Sint Barbara begraven.

De eerste opgravingen vonden plaats op 6 september 2010, de tweede op 9 juni 2011 en de derde op 14 juli jongstleden. In totaal worden 27 lichamen meegenomen in het onderzoek. Het onderzoek naar de eerder opgegraven lichamen verloopt voorspoedig, de verwachting is dat in de loop van het jaar de eerste resultaten bekend gemaakt kunnen worden.

Aanleiding voor het starten van dit onderzoek was de cold case-zaak van de gewelddadige dood van een onbekende vrouw, die in 1999 werd gevonden in een klikobak in het water bij Driemond. Op de begraafplaats waar zij lag begraven, stuitten rechercheurs tijdens dit cold case-onderzoek op tientallen andere overledenen van wie de identiteit nooit is vastgesteld. Daarbij hoeft er bij de doodsoorzaak niet per se sprake te zijn van een misdrijf. Omdat die graven geruimd dreigden te worden is echter besloten een laatste poging te doen deze personen alsnog te identificeren.

De vrouw uit de klikobak in Driemond is ondanks een reconstructie van haar hoofd, die de nodige aandacht in de media heeft gekregen, tot nu toe nog niet geïdentificeerd.
Provincie:
Tag(s):