donderdag, 8. september 2011 - 13:14

Landelijk kenniscentrum Groengas opent deuren in Leeuwarden

Leeuwarden

Het kenniscentrum Groengas Nederland komt naar Leeuwarden. Na de zomer opent het kenniscentrum officieel haar deuren op Nij Bosma Zathe. Het landelijke centrum gaat alle kennis over deze vorm van duurzame energie bundelen. En beschikbaar stellen voor geïnteresseerde burgers, scholieren of specialisten. Het centrum is onderdeel van Groen Gas Nederland, dat op verschillende manieren projecten om Groengas op te wekken actief gaat ondersteunen.

Groengas Nederland is een onafhankelijke organisatie die heel Nederland bedient. Er is bewust gekozen voor Leeuwarden als vestigingsplaats voor het kenniscentrum. Directeur Erik van Engelen legt uit: "De hoofdstad van Fryslân is voor ons een logische vestigingsplaats. Hier lopen verschillende initiatieven voor de productie van Groengas. Leeuwarden is bijvoorbeeld betrokken bij de biogasleiding Noordoost Fryslân. Maar ook op het gebied van de afzet. Fryslân telt straks bijvoorbeeld elf groengastankstations voor auto’s, bussen en vuilnisauto’s. En in Leeuwarden verwarmt Groengas van Nij Bosma Zathe de wijk Techum. In Leeuwarden is dus veel kennis. " Groen Gas Nederland heeft ook een vestiging in Utrecht en werkt met een regionale focus in en vanuit heel Nederland.

Groengas gaat doorbreken
De productie van Groengas staat aan de vooravond van een grootschalige doorbraak. Overal zijn en ontstaan initiatieven. Groengas is een kansrijke vorm van duurzame energie. Dat blijkt ook uit onderzoek. Erik van Engelen legt uit. "We kunnen Groengas maken uit bijvoorbeeld mest of afval. Dat gebeurt al op verschillende plekken. Daarna maken we er bijvoorbeeld elektriciteit van. Of we rijden op Groengas. Er is onderzoek gedaan naar de potentie van Groengas in Fryslân. Fryslân alleen al heeft de potentie om voor 150.000 huishoudens Groengas te maken en leveren.”

Vraagbaak
Het kenniscentrum van Groen Gas Nederland is de vraagbaak voor iedereen die iets wil weten over Groengas. Maar het kenniscentrum doet meer dan alleen het beschikbaar stellen van informatie. “Als we Groengas op grote schaal willen gebruiken, dan moeten we nog een aantal stappen zetten. Aan de productiekant, maar ook als het gaat om transport en afzet. Daarom gaan we actief experimenten en projecten ondersteunen. En we gaan initiatieven aan elkaar verbinden,” zegt Erik van Engelen.

Fries getint bestuur
Gedeputeerde Hans Konst van de provincie Fryslân en burgemeester Ferd Crone zijn verbonden aan Groengas Nederland. “We zij er trots op dat Fryslân en Leeuwarden bestuurlijk zijn vertegenwoordigd in onze organisatie. Gedeputeerde Konst neemt plaats in het Algemeen Bestuur, burgemeester Ferd Crone in het Dagelijks Bestuur. Zij zijn enorm betrokken en zetten zich al langere tijd in voor de productie van Groengas.” Ook andere partners ondersteunen de oprichting van het centrum. Daarbij zijn partners uit het bedrijfsleven actief.
Provincie:
Tag(s):