dinsdag, 22. november 2011 - 11:14

Landmacht verbindt Schiermonnikoog met vasteland

De verbindingseenheid van de landmacht traint deze week op Schiermonnikoog de snelle inzet van draagbare noodcommunicatiesystemen.

De oefening Northern Titan vindt plaats van 21 tot 25 november.
Volgens het scenario zijn door een ernstige calamiteit alle communicatiesystemen op het Waddeneiland uitgevallen. Aan 101 Communicatie- en Informatiesystemenbataljon de taak om zo snel mogelijk een noodsysteem op te zetten. De civiele hulpdiensten en het gemeentebestuur kunnen hiermee met het vasteland communiceren, bijvoorbeeld voor de coördinatie van noodhulp.

De civiele autoriteiten werken tijdens de oefening echt met het tijdelijke systeem. Als dank voor hun gastvrijheid mogen de eilandbewoners de radio- en satellietsystemen en voertuigen woensdag van dichtbij bekijken.
Betere beveiliging

Het eiland en het vasteland worden met elkaar verbonden door straalzenders en satellietsystemen. Tijdens Northern Titan wordt ook geoefend met het communiceren over zee met het nieuwe Mobile Relay Radio System. De verbindingsdienst werkt sinds begin dit jaar met dit systeem dat onder meer beschikt over meer bandbreedte en een betere beveiliging op het gebied van elektronische oorlogsvoering. Het bataljon heeft als hoofdtaak het in de lucht houden van de communicatie- en informatiesystemen die nodig zijn voor het voeren van het commando over de landmachteenheden.
Provincie:
Tag(s):