maandag, 12. december 2011 - 9:26

Langstudeerboete voor bijscholende leraar

Leraren die zich laten bijscholen lopen het risico de dupe te worden van de langstudeerdersregeling. Dit schrijft de Volkskrant maandag.

Om te kunnen studeren ontvangen leraren een vergoeding, maar de minister legt ze tegelijkertijd een langstudeerdersboete van 3000 euro op.

Deze leraren die in deeltijd studeren zien geen mogelijkheid om de boete te ontlopen, omdat ze al vertraging opliepen toen er nog sprake was van een straf, aldus de Volkskrant. Voor deze docenten is sneller studeren ook geen optie, want ze combineren hun studie van 20 uur per week vaak al met een voltijdbaan als leraar. En als ze stoppen met de deeltijdstudie moeten ze beurs van enkele duizenden euro's terugbetalen.

Een groep deeltijdstudenten aan de lerarenopleiding tot master van de Hogeschool Utrecht komt met vakbonden in actie. Ze hopen staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs tot andere gedachten te brengen.

De langstudeerboete geldt vanaf volgend studiejaar. Studenten die meer dan een jaar zijn uitgelopen, betalen 3.000 euro collegegeld extra. Zijlstra wil zo studenten aanmoedigen sneller te studeren.
Provincie:
Tag(s):