maandag, 15. augustus 2011 - 12:41

Leden FNV Bondgenoten stemmen tegen pensioenakkoord

Amsterdam

De leden van FNV Bondgenoten hebben in het referendum van hun bond tegen het pensioenakkoord gestemd. Dit heeft voorzitter Henk van der Kolk maandag in Utrecht bekendgemaakt, zo melden verschillende media.

De leden hadden tot middernacht de tijd om een stem uit te brengen. Ruim 96% stemde tegen het akkoord dat vakbeweging, werkgevers en kabinet in juni hebben sloten. De leden steunen daarmee de opstelling van de bond, die fel tegen het akkoord is en dus ook een negatief stemadvies had gegeven. Van de leden heeft ruim een vijfde zijn stem uitgebracht.

Volgens de vakbond wordt het pensioen door het akkoord te onzeker en worden de risico's te veel neergelegd bij de werknemers. Volgens het akkoord gaat de AOW-leeftijd in 2020 naar 66 jaar en stijgt die daarna mee met de levensverwachting. Het blijft mogelijk nog met 65 jaar te stoppen met werken, maar dan gaat wel de uitkering omlaag. Mensen met een laag inkomen kunnen het zich daarom niet veroorloven, aldus Bondgenoten.
Om die reden is ook de andere grote FNV-bond Abvakabo niet positief over het akkoord. De Abvakabo-leden mogen begin september hun mening geven.

De leden van het CNV keurden het akkoord eerder goed.
Provincie:
Tag(s):