maandag, 9. mei 2011 - 23:45

Leerlingen een week lang op expeditie voor de Waterkoning

Goes

Leerlingen van Pontes Het Goese Lyceum zijn sinds maandag 9 mei 2011 als eerste middelbare school in Zeeland een week lang op expeditie voor de Waterkoning!

Het is 2032 en de Waterkoning heeft te kampen met grote problemen op het gebied van ecologie, water, energie en leefbaarheid. Leerlingen gaan voor hem op zoek naar oplossingen en gebruiken daarvoor informatie uit het verleden. Willem van Oranje neemt hen bijvoorbeeld mee naar Fort Rammekens om het strategische belang van de Westerschelde te tonen. Wat heeft Willem van Oranje met Saefthinge te maken?

Expeditie Zeeland is een projectweek voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs, waarin leerlingen aan de hand van locatiebezoek, opdrachten en spelelementen meer te weten te komen over natuur, landschap en historie van Zeeland. En vooral over de relatie daartussen.

De leerlingen gaan in opdracht van de (fictieve) Waterkoning uit 2032 op expeditie, door Zeeland en door de tijd. Voorafgaand en tijdens de expedities verzamelen ze op speelse wijze informatie, die gebruikt moet worden om iconen te bemachtigen. De iconen zijn in feite metaforen, waarmee het verhaal van Zeeland kan worden verteld: leven in een delta, met alle kansen en bedreigingen die daar bij horen.

Onlangs is www.expeditiezeeland.nl online gegaan. Deze website vormt een belangrijke schakel in het geheel. Dit is namelijk de centrale plek waarop leerlingen gedurende de projectweek hun opdrachten kunnen inzien en na afronding in de 'wall of fame' kunnen plaatsen. De verschillende opdrachten worden op speelse en vernieuwende wijze gepresenteerd in het webconcept. Het concept is dynamisch opgebouwd, zodat het bruikbaar is voor elke middelbare school in Zeeland.

Op de site is ook meer achtergrondinformatie te vinden over Expeditie Zeeland.
Betrokken partijen

Expeditie Zeeland is een initiatief van Stichting Het Zeeuwse Landschap en de Provincie Zeeland. Het IVN zorgt voor werving en begeleiding van de scholen. Nationaal Park Oosterschelde heeft de pilot mede mogelijk gemaakt.

Expeditie Zeeland is in eerste instantie ontwikkeld als serious game 'Are you seaproof?'.

Runa Kuller-Tekst&Uitleg heeft alle succesvolle elementen van dit concept omgebouwd tot Expeditie Zeeland. Nedbase heeft de website ontworpen en gerealiseerd.
Provincie:
Tag(s):