dinsdag, 15. november 2011 - 20:35

Leerstraf voor tiener om valse aangifte verkrachting en ontvoering

Alkmaar

De kinderrechter van de rechtbank Alkmaar heeft dinsdag, conform de eis van het Openbaar Ministerie, een leerstraf opgelegd aan een destijds 17-jarig meisje voor het doen van valse aangifte.

'Het meisje gaf aan dat zij op haar 17e was ontvoerd en verkracht door twee mannen', meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

Drie weken eerder had het meisje al aangifte gedaan van een verkrachting op haar 14e, door dezelfde mannen. Die zouden haar ook maandenlang lastig hebben gevallen. Voor deze verkrachting en het lastigvallen is geen bewijs gevonden.

Uit onderzoek is gebleken dat de twee meerderjarige mannen weliswaar seks met haar hebben gehad, maar dit lijkt met wederzijdse instemming te zijn gebeurd. Beide mannen zijn reeds berecht voor het hebben van seks met een minderjarige. Zij kregen hiervoor voorwaardelijke werkstraffen.

De tweede aangifte, van ontvoering en wederom verkrachting, blijkt verzonnen. Hiervoor is zij door de kinderrechter veroordeeld tot een leerstraf.

Daarnaast heeft de rechter een schadevergoeding aan de politie toegewezen voor het onnodige werk dat zij heeft gehad naar aanleiding van de valse aangifte. Daardoor is politiecapaciteit verloren gegaan die ook in echte zaken geïnvesteerd had kunnen worden.

Het Openbaar Ministerie neemt het het meisje kwalijk dat zij met de valse aangifte de twee mannen in diskrediet heeft gebracht en dat zij in de pers de politie in een kwaad daglicht heeft gesteld.
Provincie:
Tag(s):