donderdag, 20. januari 2011 - 20:25

Levenslang geëist tegen verdachte dodelijke schietpartij en overval

Dordrecht

Voor de rechtbank in Dordrecht heeft de officier van justitie donderdag levenslang geëist tegen de 31-jarige man die ervan verdacht wordt in november 2009 op de Zuidendijk in Dordrecht een 27-jarige man uit Zwijndrecht te hebben doodgeschoten.

De man werd verder verdacht van een gewelddadige overval op de woning van een oudere man die enkele weken na de overval overleed, een poging moord op de eigenaar van een hennepkwekerij en een andere overval.

Volgens de officier kon hij ,,ter bescherming van de maatschappij’’ niet anders komen dan tot deze eis. De verdachte heeft een uitgebreid strafblad en is eerder bestraft voor gewelddadige overvallen. Hij weigerde mee te werken aan onderzoeken naar zijn psychische gesteldheid, zodat de officier geen TBS-maatregel kon eisen. De officier was overigens niet ontvankelijk in de vervolging voor de poging tot moord. Bij de heropening van dat onderzoek, uit 2008, is een procedurele fout gemaakt.

De verdachte werd enkele weken na de dodelijke schietpartij aangehouden. Zelf heeft hij altijd geweigerd iets over de verdenkingen te zeggen. Maar uit een aantal citaten in een in zijn woning gevonden dagboek bleek volgens de officier daderwetenschap. ,,Jij was de snelste maar keek verbaasd toen ik je verraste voordat een kogel in je voorhoofd barstte. … Voordat je je pistool hebt gekocht heb ik jou al 2 in je voorhoofd verkocht.’’

De man zou het slachtoffer doodgeschoten hebben in opdracht van een 25-jarige vrouw uit Dordrecht. Die vroeg de man het slachtoffer een lesje te leren, en was ook bereid daarvoor te betalen. Tegen de vrouw is een straf van 5 jaar cel geëist.

In deze zaak hebben vele betrokkenen niet het achterste van hun tong willen laten zien uit angst voor de verdachte. Van hem was bekend dat hij altijd een wapen bij zich had en dat hij er niet voor terugdeinsde het te gebruiken. Enkele getuigen die de politie wilde horen, gingen ervandoor. ,,Al die gasten die praten zijn bang van mij, en als ik vrij kom, dan ga ik ze iets aandoen’’, zo hoorde de politie in een afgetapt telefoongesprek tussen de verdachte en een ander.
Provincie:
Tag(s):