dinsdag, 5. april 2011 - 15:10

Levenslang voor moord vrouw Westersingel in 1990

Rotterdam/Londen

De rechter heeft dinsdag een 54-jarige Engelsman tot een levenslange straf veroordeeld, onder andere voor de moord op een Amerikaanse vrouw die in 1990 in de Rotterdamse Westersingel werd gevonden.

De jury die de afgelopen maand de zaak beoordeelde, had de man maandag al schuldig verklaard aan deze moord, en de moord op een Britse vrouw in 2001.

De Brit zat al een levenslange straf uit voor poging moord, op weer een andere vrouw. Hij zou in 2011 in aanmerking zijn gekomen voor vervroegde vrijlating. Maar daar komt hij nu niet meer voor in aanmerking, zo sprak de rechter dinsdag uit.

Pas in 2008 kon het lichaam van de vrouw in de Westersingel worden geïdentificeerd als de Amerikaanse Melissa Halstead. Van het lichaam ontbraken toen het werd gevonden het hoofd en de handen. DNA-onderzoek wees in 2008 uit wie de vrouw was. Toen bleek ook al snel dat er opmerkelijke overeenkomsten waren met de moord op een vrouw in Londen, Paula Fields.

Er werd een door de Europese Unie gesubsidieerd Joint Investigation Team (JIT), het eerste JIT dat zich bezighield met een moordonderzoek, opgestart. In het JIT werkten het Cold Case Team van de politie Rotterdam-Rijnmond, onder leiding van de cold case officier van justitie in Rotterdam, en de Metropolitan Police in Londen samen. De JIT-partners hebben daarnaast uit de Verenigde Staten van Amerika de nodige hulp ontvangen van het Federal Bureau of Investigation (FBI) in Dayton (Ohio) bij het verrichten van het opsporingsonderzoek in dat land. Onder andere via Opsporing Verzocht én het Britse Crimewatch werd meer informatie gevraagd. Uiteindelijk werd in 2010 de man aangehouden.

Tijdens de behandeling van de zaak erkende de man dat hij met beide vrouwen een relatie heeft gehad, maar hij ontkende iets met hun dood te maken te hebben. Door hem gemaakte tekeningen en gedichten die aanwijzingen over de moorden bleken te bevatten, deed hij af als fantasie.

Volgens rechter Saunders heeft de man verschrikkelijke, boosaardige misdrijven begaan. Het verminken van de lichamen noemde Saunders een ernstig verzwarend kenmerk van de moorden. Daaruit bleek volgens hem het meedogenloze karakter van de moordenaar.
Provincie:
Tag(s):