donderdag, 7. april 2011 - 14:24

LID neemt 5900 knaagdieren in bewaring

Sint Anthonis

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft bij twee dierenhandelaren in een loods in de gemeente Sint Anthonis ongeveer 5900 knaagdieren in bewaring genomen. Ook zijn zes papegaaiachtigen meegenomen. De dieren werden niet goed verzorgd en er waren problemen met de huisvesting. Door de inspecteur van de LID wordt proces-verbaal opgemaakt.

Bij een van de twee bedrijven hadden de knaagdieren (muizen, hamsters en ratten) niet de beschikking over eten en drinken. Overleden dieren werden aangevreten door hun nog levende soortgenoten. Vijf van de zes vogels (ara's) zaten in te kleine huisvesting en de zesde vogel (grijze roodstaart) miste het bovenste deel van de snavel.

Bij het andere bedrijf was door slechte elektriciteitsvoorziening geen licht. De ventilatie werkte ook niet, waardoor de ammoniaklucht van de uitwerpselen bleef hangen. Bovendien hadden niet alle knaagdieren de beschikking over vers drinkwater.

Vorige maand kregen een van de handelaren en zijn zoon al een proces-verbaal voor de verwaarlozing van meerdere, particulier gehouden dieren. Toen zijn afspraken gemaakt over de verzorging van de overige dieren. Bij hercontrole bleek dat de afspraken niet waren nageleefd, waarop in overleg met Dienst Regelen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie is besloten de dieren onder bestuursdwang in bewaring te nemen. De kosten van verzorging en huisvesting van de dieren worden in rekening gebracht bij de handelaren.
Provincie:
Tag(s):