zondag, 27. november 2011 - 17:16 Update: 08-07-2014 0:55

Lief NEC bezorgt Ajax wel erg gemakkelijke zege

[ELF-Voetbal] Ontzag kan. Iets teveel ook. Maar Ajax werd wel erg in het zadel geholpen door NEC. Twee kapitale verdedingsfouten zorgden voor een comfortabele leiding. De 0-3 eindstand was geflatteerd, maar zorgde er wel voor Ajax kon afrekenen met een hatelijk feit.

De discussie was vooraf immers voortdurend. 'Kan Ajax nu wel eens goed presteren en winnen na een Europese week?. Het antwoord bleek 'ja', al was de uitvoering vooral voor rust van een dramatische kwaliteit. Al toonde NEC ook in het eerste bedrijf veel te veel ontzag voor de regerend landskampioen. Dat werd na acht minuten kenmerkend gedemonstreerd door Nick van der Velden. Hij ontving een mooie pass van John Goossens op een presenteerblaadje. Maar in plaats van direct uit te halen in vrije positie, nam hij de bal aan en schoot vervolgens op Kenneth Vermeer. Het bleek direct een van de weinige goede momenten van de Ajax-doelman. Voortdurend bleek hij weer een onrustpost en terugspeelballen op hem kregen haast telkens de tribune als eindbestemming.

Het applaus, dat opklonk toen reservedoelman Jasper Cillessen ging warmlopen door een blessurebehandeling voor Vermeer, was dan ook oorverdovend. Al kent hij natuurlijk ook een uitstekend verleden bij de thuisclub. In de 74e minuut ging Vermeer dan ook daadwerkelijk van het veld, als gevolg van een botsing met Kevin Conboy. Vermeer had zijn doel overigens wel netjes schoon gehouden. In de 12e minuut hoefde hij een schuiver van Nathaniel Will overigens slechts naast te kijken en dertien minuten na rust trad hij handelend op na een inzet van Género Zeefuik. Verder werd de Amsterdamse sluitpost niet getest.

Bij Ajax acteerde Ruben Ligeon als rechtsback en het was typerend dat in de eerste 45 minuten het meeste gevaar van hem moest komen. Voortdurend stoomde hij mee op over de rechterflank en bracht hij Christian Eriksen en Nicolas Lodeiro in stelling. Laatstgenoemde schoof de bal na voorbereidend van de tweebenige Ligeon in de 21e minuut rakelings naast. En zes minuten voor rust schoot Lodeiro de bal over. Nu was Eriksen de aangever. Vier minuten voor rust was de beste kans voor Theo Janssen. Maar diens volley werd naast getikt door Gábor Babos.

Theo Janssen schopte voor rust geen deuk in een pakje boter, maar stond met zijn eerste goede actie van het duel zeven minuten na rust wel aan de basis van de 0-1. Zijn briljante steekpass werd opgepikt door Vurnon Anita, die de bal voorbij doelman Babos trapte. In een reddingspoging verlengde Rens van Eijden het leder heel ongelukkig richting zijn eigen doel. Miralem Sulejmani verzachtte het leed iets voor de NEC-verdediger, door net voor de doellijn nog het laatste tikje te geven.

Twaalf minuten voor tijd bereidde weer een NEC'er de 0-2 voor. Een corner van de linkerkant van Theo Janssen leek simpel te worden uitverdedigd, maar Abdisalam Ibrahim tikte de bal erg knullig in de voeten van Sulejmani. Die greep het vroege Sinterklaascadeautje met beide handen aan. Terwijl de in genade aangenomen Ismaïl Aissati al in het veld was gekomen bij Ajax, zorgde een andere invaller voor een nog meer geflatteerde stand. Eriksen passte Davy Klaassen in, die handig controleerde en de bal voorbij Babos schoof: 0-3. Zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal. Een primeur die er ook nog wel bij kon.

Blijkbaar kunnen de hoofdstedelingen het nog wel. Winnen na een Europese week. Maar het spel zal trainer Frank de Boer niet gerust stellen.