vrijdag, 21. oktober 2011 - 9:41

Limburgse ziekenhuizen werken samen aan kinderdiabeteszorg

Maastricht

De zes Limburgse ziekenhuizen gaan samenwerken op het gebied van de kinderdiabeteszorg. Ze doen dit om de zorg voor deze kwetsbare groep verder te verbeteren. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de zes Limburgse ziekenhuizen samen optrekken. Dit meldt het Maastricht UMC+ vrijdag.

Kinderen maken tot hun 18e levensjaar een enorme ontwikkeling door, zowel op lichamelijk als op psychisch gebied. Het hebben van een chronische ziekte als kinderdiabetes (diabetes type 1) belemmert deze ontwikkeling. De prognose kan verbeterd worden door goede en efficiënte zorg te leveren en mee te gaan met de nieuwste ontwikkelingen.
Jongeren met kinderdiabetes zijn in hun omgeving vaak geïsoleerd, omdat het aantal patiënten relatief gering is. Limburg telt zo’n 425 kinderen met diabetes type 1. Kinderen onder de zes jaar met deze vorm van diabetes zijn er in Limburg zelfs niet meer dan tien. Dat geringe aantal betekent dat samenwerking tussen de professionals die hiermee bezig zijn, essentieel is.
Het samenwerkingsverband van de zes ziekenhuizen werkt volgens de meest actuele nationale en internationale richtlijnen, en het feit dat ook het azM/ Maastricht Universitair Medisch Centrum+ meedoet, betekent dat deelname aan onderzoek op het gebied van kinderdiabetes gegarandeerd is. De schaalvergroting maakt bovendien betere begeleiding mogelijk, vergroot de continuïteit van zorg, en geeft de mogelijkheid leeftijdsgerichte activiteiten te organiseren samen met de patiëntenvereniging.

Samenwerking op het gebied van de kinderdiabetes was er al tussen ziekenhuizen in Zuid-Limburg enerzijds en ziekenhuizen in Noord- en Midden-Limburg anderzijds. Die twee reeds bestaande samenwerkingsverbanden smelten nu dus samen tot een groot Limburgs collectief.
Provincie:
Tag(s):