dinsdag, 15. november 2011 - 13:20

Longpatiënt worstelt om aan het werk te blijven; slechts 42% werkt

Den Haag

De longziekte COPD beschadigt niet alleen de longen van mensen, maar ook hun loopbaan. Van de 320.000 Nederlanders met COPD heeft nog maar 42 procent betaald werk. En het aantal mensen met COPD verdubbelt waarschijnlijk.

Het Astma Fonds (binnenkort Longfonds) wil dat longpatiënten aan het werk kunnen blijven en vraagt morgen in de Tweede Kamer aandacht voor preventie, aangepast werk en betere begeleiding. Woensdag 16 november is Wereld COPD Dag.

COPD begint vaak met een onschuldig hoestje, maar langzaam gaan de longen verder achteruit. Mensen met COPD krijgen het steeds vaker benauwd. Traplopen voelt als het beklimmen van een berg. Aankleden kost steeds meer moeite, net als werken. "Wij willen er voor zorgen dat mensen met COPD kunnen blijven werken", zegt Michael Rutgers van het Astma Fonds. "Werk heeft niet alleen een economische waarde, het is ook belangrijk voor de kwaliteit van je leven."

Of, zoals meesterkok André Mol (55) het zegt: "Ik was kapot van het verlies van mijn werk. Mijn wereld stond op zijn kop." COPD kostte hem zijn baan, André kon een tijd lang geen kookprogramma zien op televisie. "Te pijnlijk." Patricia Thimister (52) werkt bij de politie, de laatste jaren in een administratieve functie en met steeds minder uren per week. "Ik wil doorwerken. Door mijn werk doe ik nog mee in de maatschappij."
Provincie:
Tag(s):