vrijdag, 18. maart 2011 - 19:04

Lopen met zes liter water op je rug

Regio

Leerlingen basisscholen De Boei uit Assen, De Haven uit Roden en ’t Veurlaand uit Ansen doen woensdag mee met de sponsorloop Wandelen voor Water.

De scholieren lopen zes kilometer met zes liter water op hun rug. Dat is de gemiddelde afstand die hun leeftijdgenootjes in derdewereldlanden dagelijks moeten afleggen om water te halen. Na een warming up met Indonesische muziek geven Sipke Swierstra, voorzitter Rotaryclub Assen, en Karst Hoogsteen, directeur Waterleidingmaatschappij Drenthe, om 09.00 uur het startschot. De leerlingen wandelen in de natuur rond de ’Drentsche’ golfbaan.

De opbrengst gaat naar een waterproject van Simavi in Oost-Indonesië. Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) is daar actief in de steden om lokale waterbedrijven weer gezond te maken. Simavi steunt een gezondheidsprogramma op het platteland.

Vooraf kregen de kinderen een gastles van leden van Rotaryclub Assen. De kinderen leren dat schoon water, goede sanitaire voorzieningen en kennis over hygiëne — want ook daar ontbreekt het vaak aan — onmisbaar zijn voor een gezonde toekomst. Rotary is een netwerk dat zich inzet voor de samenleving.

In Nederland is het vanzelfsprekend dat er altijd betrouwbaar water uit de kraan komt. Voor bijna een miljard mensen in de wereld is dit niet zo. Zij hebben géén toegang tot vers en veilig drinkwater en goede sanitaire voorzieningen. Op Wereldwaterdag (22 maart) vinden diverse acties plaats om deze situatie te verbeteren.
Provincie:
Tag(s):