woensdag, 15. juni 2011 - 17:47

LTO:Noodfonds dekt schade telers onvoldoende

Den Haag

'Het door de EU ingestelde noodfonds van € 210 miljoen euro is weliswaar een belangrijke stap richting marktherstel, maar dekt onvoldoende de schade bij de telers'. Dit laat LTO Nederland weten woensdag weten.

'Het vergoedt gedeeltelijk de schade voor het niet in de markt brengen van producten, maar niet de schade voor de slechte prijsvorming. Bovendien vallen niet alle producten onder de regeling', stelt LTO.

Het noodfonds bevat een aantal compensatieregelingen voor de periode van 26 mei tot en met 30 juni. Het gaat om het ingrijpen in de markt door rijpe en onrijpe producten te vernietigen en het verminderen van de productie door het ruimen van de teelt. Telers kunnen met deze marktmaatregel sneller evenwicht in de markt bereiken en tot acceptabele prijzen komen.

Voor vernietigen van de producten tomaat, sla, andijvie, komkommer, paprika en courgette is een vergoeding per 100 kilo afgesproken. Dit dekt de helft van de kosten van de telers.

Zij krijgen echter geen vergoeding als compensatie voor de slechte prijzen tegen welke de producten in de afgelopen periode zijn verhandeld en juist daar zit de grootste schade voor de telers.

“We verwachten dat het noodfonds slechts 10 tot 20 procent van de totale schade van de telers vergoedt”, verduidelijkt Nico van Ruiten voorzitter van LTO Glaskracht Nederland.

“Sinds 26 mei verkopen telers tegen hele lage prijzen omdat dat nu eenmaal minder slecht was dan uit de markt nemen. Dit om bijvoorbeeld de relatie met klanten te behouden en om stort te voorkomen. Ook dit is schade als gevolg van de afzetcrisis.”

LTO is blij met de uitkomst van het overleg van hedenmiddag van de Tweede Kamercommissie met staatssecretaris Bleker waarin hij dit probleem erkent en zich hard wil maken om op de Landbouwtop van 27 juni een suppletieregeling in te brengen. 'Over de uitkomst valt uiteraard niks te zeggen', zei Bleker woensdagmiddag.
Provincie:
Tag(s):