maandag, 28. november 2011 - 14:28

Luchtafweerraket over snelweg verplaatst

Soesterberg

Een Nike-Hercules luchtafweerraket op de snelweg is geen alledaags gebeuren. Maandagmiddag werd een dergelijk ruim 12 meter lang projectiel per militair transport van de landmacht over de weg verplaatst van vliegbasis Gilze-Rijen naar Soesterberg.

De raket met een doorsnede van 2,5 meter, die vandaag over de A-27 en de A28 naar de nieuwe bestemming gaat, komt daar als relikwie op de locatie waar de Explosieven Opruimingdienst Defensie volgende maand wordt gehuisvest.

De Luchtmachttak van deze eenheid gebruikte de Nike eveneens als ornament bij hun voormalige huisvesting op Gilze-Rijen. Tot medio jaren 80 waren Nikes bij de Groep Geleide Wapens van de Koninklijke Luchtmacht in gebruik tegen vijandelijke vliegtuigen op grote hoogte. Inmiddels heeft de Patriot die taak overgenomen.

Naar verwachting is het transport tegen de avond afgerond.

Geïntegreerde grond-luchtverdediging
De Amerikaanse regering bood na de Tweede Wereldoorlog in het kader van het Mutual Defence Assistance Program (MDAP) het grond-luchtgeleide wapensysteem Nike aan. Dit was een systeem voor de verdediging van het bondgenootschappelijk grondgebied tegen hoogvliegende vliegtuigen.

De NAVO wilde destijds een geïntegreerde luchtverdediging opzetten tegen luchtaanvallen door vijandelijke bommenwerpers uit het Oostblok. Daartoe werd een gordel van grond-luchtgeleide wapens gecreëerd die zich uitstrekte van de Oostzee tot de Alpen.
Provincie:
Tag(s):